Nejčastější chyby při pěstování bylinek

Nerostou Vám bylinky tak, jak by měly? Možná je na vině nedostatek světla, špatná zálivka a nebo výrazné kolísání teplot. Přečtěte si více o nejčastějších chybách při pěstování bylinek.

Bylinky v kuchyni

Zálivka - málo i mnoho vody bylinkám škodí

Zálivku je nutné dávkovat s ohledem na pěstební nároky jednotlivých druhů bylinek, na vlhkost vzduchu a také na aktuální počasí. Nejnáročnější a také nenáchylnější na množství a četnost zálivky jsou zejména následující druhy bylinek: bazalka, pažitka, petržel a máta. Z bylinek, které snesou částečné sucho stojí za zmínku tymián, rozmarýn a levandule.

Nedostatečná zálivka může způsobit u bylinek žloutnutí a opadávání listů, žloutnout mohou i jen špičky listů. Také nadbytek zálivky může způsobovat u bylinek žloutnutí listů, uvadání a hnití kořenů. Špatná zálivka navíc může způsobit, že se rostlina doslova obsype různými škůdci.

Upozornění:

Pokud jste se rozhodli sesadit více druhů bylinek do jedné společné nádoby, snažte se, aby měly podobné požadavky na vodu. Bude-li mít každá jiné požadavky na vodu, snadno tak některé z nich můžete zahubit.

Vhodné není ani umístění bylinek na okenním parapetu. V naprosté většině bytů je pod ním umístěný radiátor, který způsobuje rychlejší vysychání pěstebního substrátu.

Nevhodný pěstební substrát

Zkušení pěstitelé dobře vědí, že bylinky se nespokojí s jakoukoli půdou, ale vyžadují zeminu odpovídající jejich nárokům a požadavkům. Pěstební substrát proto vybírejte dle jednotlivých nároků rostlin. Vhodný je substrát smíchaný s rašelinou, do kterého se přidá několik kamínků - vytvoří se tím v květináči drenážní vrstva, která bude odvádět přebytečnou vodu a zabrání tomu, aby kořeny byly v příliš vlhkém prostředí a začaly zde uhnívat. Bylinky se také nepřihnojují, doporučuje se je jednou za rok přesadit.

Nedostatek a nebo nadbytek světla

Každá místnost v bytě má jinou velikost, jinou kvalitu vytápění a také osvětlení. Tomu je třeba přizpůsobit i výběr bylinek. Pokud máte okna orientovaná na několik světových stran, volte raději ty, které jsou orientovány na jih či západ (zde je slunečního svitu přece jen více než na severu). Pokud mají bylinky dostatek tepla, ale chybí jim světlo, ztrácejí schopnost správného růstu. A to se projevuje zejména v zimních měsících. Rostou vaše bylinky spíše do délky, žloutnou a ztrácejí svou sytou zelenou barvu? Pak je viníkem nedostatek světla. Rovněž nadbytek světla může některé citlivé rostliny zaskočit a poškodit jejich listy.

Nerovnoměrné teploty

Ideální teplota pro pěstování bylinek by se měla pohybovat mezi 15 až 20°C. V kuchyni, kde se bylinky nejčastěji pěstují, však bývá zhruba o dva až tři stupně více. Navíc teplota roste při vaření, pečení a nebo podobných činnostech. To by ovšem tak nevadilo. Nejvíce bylinkám škodí, pokud jsou náhle vystaveny nízkým teplotám (například po vaření, kdy mnoho lidí otevře okno dokořán a bylinky se ocitnou téměř na mrazu) a nebo jsou vystaveny průvanu. Pokud tedy chcete bylinky úspěšně pěstovat, snažte se těmto chybám vyhnout.

Pěstování bylinek v bytě

Léčivé byliny - abecední seznam a použití

Rady zahradníka - vypěstujte si bylinky ve speciálním květináči

Používáme čerstvé bylinky v kuchyni

Sbíráme a sušíme bylinky na zimu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.9 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies