Pěstování bylinek v bytě

Máte rádi čerstvé bylinky s jejich charakteristickou vůní? Chtěli byste si vypěstovat bylinky v bytě, ale nevíte, jak na to? V dnešním článku vám poradíme, jak lze bylinky snadno pěstovat v domácích podmínkách.
Bylinky, koření

Kuchyně – jaké bylinky lze pěstovat v domácnosti?

Pěstování bylinek v domácnosti není vůbec složité. Měli bychom se předem rozmyslet, co v kuchyni k dochucení pokrmů nejčastěji používáme a to také pěstovat. Vhodné jsou bylinky jako je například bazalka, levandule, máta peprná, šalvěj, saturejka, meduňka, měsíček, yzop, kopr, majoránka, tymián, koriandr.

Pěstování bylinek v domácích podmínkách – jak na to?

Nejčastěji pěstujeme bylinky z předpěstovaných sazenic, které si můžeme koupit v malých květináčcích. Lze je však také vysévat v době, kdy se počasí teplotně ustálí (březen až duben). Nezapomínejte na to, že pro pěstování bylinek je potřeba v domácnosti a nebo na okením parapetu nezbytné kromě vláhy zajistit i dostatek světla a tepla.

Vhodný pěstební substrát a přihnojování bylinek

Bylinky je ideání pěstovat v kvalitním půdním substrátu s příměsí rašeliny, který vám doporučí v každém větším zahradnictví. Při výsadbě musíme dbát na kvalitní drenážní vrstvu (drobný štěrk či střepiny z květináčů), které bylinky chrání před uhníváním kořínků. Bylinky mají minimální nároky na přihnojování. Většinou postačí, pokud bylinky každý rok přesadíme do nového substrátu.

Sušení bylin - jak na to?

Bylinky, které chceme sušit, je nejlepší sbírat ráno (to jsou aktivní látky v rostlinách nejvíce koncentrované).Rostlinky můžeme sušit buď svázané ve svazečcích a zavěšené například na prádelní šňůře a nebo také volně, například na sítu pro sušení. Pro zachování barvy i aroma, bychom měli bylinky sušit vždy na větraném a stinném místě. Správně usušené rostlinky poznáme podle toho, že je lze snadno rozemnout mezi prsty. Doba sušení bylinek je přibližně 1 týden.

Rady zahradníka - další zajímavé články:

Rady pro krásnou zahradu

Rostliny, které vám zkrášlí váš balkón

Práce na zahradě - osevní postupy a sledy

Fortunella hindsii (kumquat), charakteristika a základní rady pro pěstování

Duben v zahradě

Cibuloviny a hlíznaté rostliny

Postavte si zahradní můstek - zahrada je přeci hrou

Kdy zvolit lamelový plot?

Optické klamy skryjí nedostatky zahrady

Originální nápady pro vaši zahradu

Rady k výběru venkovního osvětlení

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies