Venkovní osvětlení - posviťte si na zahradu

Život na zahradě nekončí dobou, když slunce zapadne. V poslední době stále posunujeme čas strávený na zahradě do pozdních večerních hodin. A to se potom hodí venkovní osvětlení.

Venkovní osvětlení, domy

Ponořte se do světla venkovního osvětlení

Pokud rádi trávíte čas na zahradě i když se setmí, je příjemné nechat si k posezení či procházce svítit. Vybírat můžete z několika druhů venkovního osvětlení, z nichž každé vyžaduje jiný typ svítidel.

Venkovní osvětlení lemující cestu na zahradu

Cestu na zahradu si můžete lemovat osvětlením, které bude mít pouze orientační funkci. Volte spíše nízká zahradní svítidla, které mhou mít tvar lucerny apod. Pokud si přejete, aby svítidlo také zahradu esteticky dotvářelo, pak volte zahradní svítidla vyšší – umístěné na sloupku. Svítidla mohou být také zapuštěná.

Poseďte si u venkovního osvětlení

Na zahrádce si také často posedíme, proto se zde nacházejí altánky, pergoly a terasy. Světlo by nemělo oslňovat, ale mělo by být příjemné a dostatečné. V altánu můžete klidně využít umístění světla na strop nebo na stěny. Použít můžete také bodové reflektory, nástěnná nebo zapuštěná svítidla či přenosné světelné stojany.

Kochejte se venkovním osvětlením zeleně

Nasvítit si můžete také zahradní zeleň, nejrůznější keře a stromy. Získáte tak příjemný barevný efekt, který bude lahodit oku. Navíc se vám už nestane, že budete ve tmě hledat zahradní chodníček…

Kvalitu osvětlení zajišťují svítidla

U svítidel je možný výběr podle tvaru a velikosti. Vždy je nutné pohlížet na podmínky venkovního prostředí – svítidla musí být odolná vůči prachu a vodě a musí se dát snadno udržovat. Pro moderní svítidla jsou typické úsporné zářivkové zdroje o nejrůznějších příkonech. Pro osvícení zeleně jsou vhodné reflektory. 

Zapuštěná světla nepřekážejí a vytvářejí příjemné osvětlení

Zemní zapuštěná světla jsou především praktická – nepřekážejí a jsou odolná, protože snesou velké zatížení.

Jakou barvu bude mít vaše venkovní osvětlení

Necháte zahalit svou zahradu do teplé žlutavé barvy, nebo si přejete ostré bílé světlo? 

Vodní plochy si žádají osvětlení

Na zahradách najdeme nejen bazény, jezírka, kašny, ale také umělé vodní nádrže, které si žádají své vlastní osvětlení. To mohou zajišťovat ponorné reflektory, které však musí být neustále pod vodou.

Jakým způsobem si chcete posvítit

Elektrické rozvody na zahradě musí být instalovány odborníkem a nesmí chybět ani vstupní revize. Světla můžete ovládat ručně, automaticky pomocí čidla, časovým spínačem nebo dálkově pomocí tzv. klíčenky. Ovládání světel bývá umístěno nejčastěji v blízkosti objektu. Jednotlivá světla se obvykle nezhasínají zároveň, ale zvlášť.

Světlo z venkovního osvětlení

Svítidla by měla být umístěna tak, aby cílová oblast byla nasvětlena rovnoměrně. Příliš mnoho světla může způsobit to, že zahrada a okolí ještě více potemní. Navíc hrozí riziko oslnění, které není příjemné a snižuje viditelnost. Světla dodávají zahradě na estetické kráse, ale zároveň zvyšují bezpečnost.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies