Sbíráme a sušíme bylinky na zimu

Dny se krátí, pomalu se začíná ochlazovat – nejvyšší čas připravit se na zimu a v dostatečném předstihu si připravit zásobu sušených bylinek. Při správném postupu nám dokážou téměř nahradit čerstvé bylinky, na které si budeme muset počkat do příštího léta…

Bylinky v košíku

Sběr bylinek

  • Sbírejte jen rostliny, které dobře znáte (platí hlavně pro léčivé byliny).
  • Vyhněte se sběru v místech znečištěných chemickými hnojivy a insekticidy, popř. sběru na krajích frekventovaných silnic.
  • Sbírejte pouze naprosto zdravé rostliny. Nesbírejte rostliny napadené plísní, parazity nebo slimáky.
  • Sbírejte za suchého počasí, ne po ránu, pokud je na rostlinách rosa, ani ne po dešti.

Léčivé rostliny sbíráme v době, kdy obsahují největší množství účinných látek:

KVĚTY - na začátku květu
LISTY - nejlépe před, ale i po odkvetení
KOŘENY - časně z jara nebo na podzim
PLODY - v jejich zralosti

  • Sbírané rostliny nedáváme do igelitových sáčků, nevhodné jsou i nádoby z plastických hmot.

Sbíraná část

Způsob sběru

Příklad sbíraných rostlin

Celá nadzemní část rostliny

Odřežeme (utrhneme); zbytek rostliny ponecháme v zemi

Tymián, rozmarýn, levandule, majoránka, kopřiva, verbena, fenykl, řebříček, třezalka, saturejka, yzop, přeslička

Pouze listy

Odtrhneme, necháme na rostlině několik listů

Bříza

Pouze květy

Odtrhneme, necháme na rostlině několik květů

Arnika, hloh, heřmánek, sléz, černý bez

Plody a semena

Otrháme, můžeme ponechat na rostlině několik plodů

Černý bez, fenykl, šípky, jalovec

Kořeny

S pomocí nářadí vytáhneme rostlinu, odřežeme konec kořenu a rostlinu znovu zasadíme na stejné místo

Hořec, kozlík lékařský

Kůra

Odřízneme několik větví stromu nebo keře a sloupneme kůru

Hloh

Sušení bylinek

Aby bylo sušení úspěšné, měly by být splněny následující podmínky:

  • Dobře větrané, suché a neprašné stanoviště.
  • Neustálá cirkulace vzduchu.
  • Ne přímý sluneční svit, došlo by k znehodnocení léčivých látek.
  • Dá se sušit i venku, ale pouze za teplého a suchého počasí, raději ve stínu.
  • Sušit v co nejkratší době po sběru.
  • K sušení lze použít i troubu nebo speciální sušičku na potraviny.
  • Optimální teplota k sušení je 30-40°C při lehkém průvanu.
  • Sušené rostliny (natě, stonky) lze svázat do menších kytiček a zavěsit.
  • Ve svazku se dá kombinovat více druhů bylin (bouquet garni).
  • Listy, květy a kořeny se nejlépe suší na různých roštech, sítech, v nízkých papírových krabicích nebo na jiné ploše vystlané čistým savým papírem.
  • Rostliny rozprostřeme v co nejtenčí vrstvě, silnější rostliny častěji obracíme.
  • Květy, listy a jiné části rostlin před sušením nikdy nepereme ve vodě (s výjimkou kořenů).
  • Kořeny je třeba před sušením důkladně očistit, omýt čistou vodou a ihned osušit, poté je nakrájíme na cca 1 cm velké kousky.
  • V ideálních podmínkách by sušení mělo trvat 2-5 dní.

Uskladnění bylinek

  • K tomu se nejlépe hodí vzduchotěsné uzavíratelné nádoby, např. obyčejné šroubovací sklenice. Naplněné sklenice označíme jménem byliny a datem.
  • Byliny skladujeme po dobu jednoho roku, tedy do příští sklizně.
  • Vhodným skladovacím prostorem je chladné, suché a tmavé místo, s teplotou od 5 do 20 °C.

Mražení bylinek

Tento způsob je pro svou jednoduchost velmi oblíbený. Navíc si bylinky zachovávají svou barvu i vůni. Nejlepším způsobem je opláchnuté bylinky naskládat do tvořítek na výrobu ledu, zalít vodou a takto dát zamrazit. Další možností je vložit je do mrazničky v sáčku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies