Sběr bylinek
- Sbírejte jen rostliny, které dobře znáte (platí hlavně pro léčivé byliny).
- Vyhněte se sběru v místech znečištěných chemickými hnojivy a insekticidy, popř. sběru na krajích frekventovaných silnic.
- Sbírejte pouze naprosto zdravé rostliny. Nesbírejte rostliny napadené plísní, parazity nebo slimáky.
- Sbírejte za suchého počasí, ne po ránu, pokud je na rostlinách rosa, ani ne po dešti.
Léčivé rostliny sbíráme v době, kdy obsahují největší množství účinných látek:
KVĚTY - na začátku květu
LISTY - nejlépe před, ale i po odkvetení
KOŘENY - časně z jara nebo na podzim
PLODY - v jejich zralosti
- Sbírané rostliny nedáváme do igelitových sáčků, nevhodné jsou i nádoby z plastických hmot.
Sbíraná část |
Způsob sběru |
Příklad sbíraných rostlin |
Celá nadzemní část rostliny |
Odřežeme (utrhneme); zbytek rostliny ponecháme v zemi |
Tymián, rozmarýn, levandule, majoránka, kopřiva, verbena, fenykl, řebříček, třezalka, saturejka, yzop, přeslička |
Pouze listy |
Odtrhneme, necháme na rostlině několik listů |
Bříza |
Pouze květy |
Odtrhneme, necháme na rostlině několik květů |
Arnika, hloh, heřmánek, sléz, černý bez |
Plody a semena |
Otrháme, můžeme ponechat na rostlině několik plodů |
Černý bez, fenykl, šípky, jalovec |
Kořeny |
S pomocí nářadí vytáhneme rostlinu, odřežeme konec kořenu a rostlinu znovu zasadíme na stejné místo |
Hořec, kozlík lékařský |
Kůra |
Odřízneme několik větví stromu nebo keře a sloupneme kůru |
Hloh |
Sušení bylinek
Aby bylo sušení úspěšné, měly by být splněny následující podmínky:
- Dobře větrané, suché a neprašné stanoviště.
- Neustálá cirkulace vzduchu.
- Ne přímý sluneční svit, došlo by k znehodnocení léčivých látek.
- Dá se sušit i venku, ale pouze za teplého a suchého počasí, raději ve stínu.
- Sušit v co nejkratší době po sběru.
- K sušení lze použít i troubu nebo speciální sušičku na potraviny.
- Optimální teplota k sušení je 30-40°C při lehkém průvanu.
- Sušené rostliny (natě, stonky) lze svázat do menších kytiček a zavěsit.
- Ve svazku se dá kombinovat více druhů bylin (bouquet garni).
- Listy, květy a kořeny se nejlépe suší na různých roštech, sítech, v nízkých papírových krabicích nebo na jiné ploše vystlané čistým savým papírem.
- Rostliny rozprostřeme v co nejtenčí vrstvě, silnější rostliny častěji obracíme.
- Květy, listy a jiné části rostlin před sušením nikdy nepereme ve vodě (s výjimkou kořenů).
- Kořeny je třeba před sušením důkladně očistit, omýt čistou vodou a ihned osušit, poté je nakrájíme na cca 1 cm velké kousky.
- V ideálních podmínkách by sušení mělo trvat 2-5 dní.
Uskladnění bylinek
- K tomu se nejlépe hodí vzduchotěsné uzavíratelné nádoby, např. obyčejné šroubovací sklenice. Naplněné sklenice označíme jménem byliny a datem.
- Byliny skladujeme po dobu jednoho roku, tedy do příští sklizně.
- Vhodným skladovacím prostorem je chladné, suché a tmavé místo, s teplotou od 5 do 20 °C.
Mražení bylinek
Tento způsob je pro svou jednoduchost velmi oblíbený. Navíc si bylinky zachovávají svou barvu i vůni. Nejlepším způsobem je opláchnuté bylinky naskládat do tvořítek na výrobu ledu, zalít vodou a takto dát zamrazit. Další možností je vložit je do mrazničky v sáčku.
Diskuze