Pěstujeme yzop jako pokojovou rostlinu

Yzop lékařský je stálezelená bylinka keříčkovitého vzrůstu, kterou do Evropy přivezli benediktýnští mniši. Listy yzopu jsou nejen léčivé, ale také se hodí jako koření do mnoha pokrmů. Pěstovat jej můžeme v bytě i na zahradě, jeho nenápadná vůně odpuzuje bělásky zelné a mšice.

Yzop lékařský

Všeobecně o yzopu

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis) je 20 až 60 centimetrů vysoká, stálezená bylinka keříčkového vzrůstu. Pochází z Malé Asie, do Evropy jej přivezli benediktýnští mniši. Má dlouhé, úzké a jemně ochmýřené listy, které jsou posety olejnatými žlázami. Kvete v červenci až září drobnými květy, které mohou mít modrou, bílou a nebo purpurovou barvu. Na stanovišti vydrží 5 až 6 let.

Pro zajímavost:

Vědecký název Hyssopus pochází z hebrejského slova ezob, kterým byla označována posvátná a očisťující rostlina.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Yzop napomáhá při léčení poruch zažívání, zvyšuje obranyschopnost a chuť k jídlu. Vonné silice v něm obsažené mají antiseptický účinek. Yzopový odvar pomáhá proti kašli. Nesmí se užívat v těhotenství.

Využití yzopu v kuchyni

Používá se jako koření do polévek, omáček, nádivek, pomazánek, vaječných pokrmů, zvěřiny, ryb, ragů, salátů a pokrmů z masa. K ochucení pokrmů se používají jemně nasekané listy yzopu – čerstvé i sušené.

Yzop a jeho pěstování

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlina má ráda slunečné stanoviště. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Do pěstebního substrátu je vhodné přidat také jeden díl perlitu, který jej provzdušní. Bylinka je velmi citlivá na mráz.

Zálivka a hnojení

Tato bylinka je náročná na živiny a bohatou zálivku, půda by proto nikdy neměla vyschnout. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Nadbytečná zálivka rostlině také škodí.

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Přesazování 

Yzop přesazujeme podle potřeby.

Yzop množíme semenem

Nejčastěji pěstujeme yzop z předpěstovaných sazenic, které si můžeme koupit v malých květináčcích. Lze jej také vysévat v době, kdy se počasí teplotně ustálí (březen až duben). Vyséváme do truhlíků či květináčů, umístěných na vnitřní straně oken nebo na jiném místě v bytě, kde je dostatek světla a tepla. Semínka zasejeme řídce a jen zlehka prstem zatlačíme. Vzrostlé rostlinky jednou přepichujeme.Při přesazování a prvním přepichování vytahujeme rostlinky zlehka za stonek, abychom nepoškodili kořeny. Přesazujeme je do malé jamky a zeminu kolem sazenice jen lehce přihrneme - nestlačujeme silou!

Přezimování

Yzop přezimuje na světlém místě při běžné pokojové teplotě.

Choroby a škůdci

Při dlouhotrvajícím chladném a vlhkém počasí trpí yzop plísněmi. V takovém případě je vhodné umístění rostliny na světlejší a teplejší stanoviště.

Pěstujeme bylinky v bytě

Pěstujeme tymián jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme mátu peprnou jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme šáchor jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme majoránku jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme rozmarýn lékařský

Pěstujeme dobromysl známou jako oregano

Petržel a její pěstování

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies