Nejčastější choroby a škůdci orchidejí

Orchideje jsou stejně jako ostatní pokojové rostliny napadány různými chorobami a škůdci. Seznamte se s těmi nejčastějšími z nich. Poradíme vám také, jak proti jednotlivým chorobám a škůdcům úspěšně bojovat.

Vanda coeruola

Houbové choroby

Jsou-li skvrny na listech orchidejí měkké, je to příznak houbové choroby. Nejčastěji rostliny napadají houby zvané Phythium a Phytophora, které způsobují hnědé a černé skvrny na listech. Části rostlin napadené houbovými chorobami je nutné ihned odstranit.

Srdíčková hniloba

Tímto druhem hniloby trpí zejména orchideje rodu Phalaenopsis. Příčinou je nadměrná a nesprávně provedená zálivka.

Hniloba kořenů orchidejí

Hniloba kořenů obvykle způsobuje úhyn rostliny. Projevit se může svrasklými listy. Příčinou je nadměrná a nesprávně provedená zálivka.

Plíseň šedá

Plíseň šedá způsobuje vodnaté skvrny, které se po čase pokrývají bílým práškovitým povlakem. Projevuje se také tmavými skvrnami na květech. Nejčastější příčinou jejího vzniku je vysoká vzdušná vlhkost. Orchidej v místě napadení plísní šedou obvykle odumírá. Napadené rostliny je nutné ihned umístit do karantény. Pomoci mohou chemické postřiky.

Bakterióza

Bakterióza se projevuje zvodnatěním a zesklovatěním napadených míst. Může napadnout jakoukoliv část rostliny. Obvykle je ložisko bakteriózy na spodní straně listů, kde je rostlinou vylučována kapkovitá tekutina. Rostliny je nutné dát ihned do karantény. Léčit je lze pomocí penicilinového roztoku a nebo roztoku z koloidního stříbra.

Vodorovný nebo skloněný růst orchidejí

Pokud orchidej roste vodorovně a nebo má tendenci se sklánět, příčinou je nedostatek osvětlení. Pokud má orchidej dostatek světla a přesto je skleslá, možnou příčinou je nesprávná zálivka.

Tvrdé skvrny na listech

Jsou-li skvrny na listech orchidejí tvrdé a suché, příčinou je popálení sluncem. Skvrny neodstraňujte! Rostlinu přemístěte na vhodnější místo, kde bude chráněna před přímým slunečním světlem.

Nejčastější škůdci orchidejí

Orchideje nejčastěji napadají svilušky, štítenky, červci a mšice. Tyto škůdce můžeme z rostlin odstranit následujícím způsobem. Nejprve z rostlin škůdce odstraníme měkkým vlhkým hadříkem (případně vatovou tyčinkou), následovat by mělo omytí mýdlovou vodou, případně ošetření přípravkem Biooil. K odstranění škůdců lze použít i přípravky Fast M nebo Sumithion Super, které jsou určeny k likvidaci savého hmyzu.

Co dělat, když orchidej nekvete?

Orchideje jsou oblíbené zejména pro své květy. Co dělat v případě, že se na rostlině žádné neobjeví? Příčinou jsou nevhodné podmínky pro její pěstování. Více o tom, jak pěstovat orchideje, se dočtete v následujících článcích:

Pěstujeme chladnomilné orchideje

Pěstujeme teplomilné orchideje

Dendrobium

Vanda coerulea

Miltonia

Cattleya

Vanda coerulea

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies