Miltonia, charakteristika a základní rady pro pěstování

Miltonie mají rády světlo, ale ne přímé slunce. Rostlinám vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C, maximum 25°C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 15°C. Víte jaký je rozdíl mezi miltonií a miltoniopsisem?

Miltonie

Miltonia, charakteristika a základní rady pro pěstování

Tento druh orchidejí se rozděluje na 2 základní skupiny. První skupinou jsou ty, které pocházejí z Brazílie a snáší vyšší teploty a hodí se pro pěstování v bytě nejlépe. Do této skupiny patří Miltonie. Rostliny z druhé skupiny pocházejí z Kolumbie a dávají přednost vlhkému a chladnému vzduchu, jsou proto vhodnější pro trvalé pěstování ve skleníku. Jedná se o známé maceškové orchideje – Miltonopsis. Orchideje mají rády světlo, ale ne přímé slunce. Rostlinám vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C, maximum 25°C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 15°C.

Jak zalévat miltonii?

Miltonii zaléváme opatrně, protože nesnáší přemokření. Před další zálivkou se radši prsty přesvědčíme, zda-li je povrch zeminy v květináči suchý. K zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda pokojové teploty nejlépe teplá. Pěstujeme-li rostlinu v zimě v chladnu, omezíme zálivku. Miltonia má rádo vlhko, proto v letních parnech rostlinu jednou týdně orosíme. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 60%.

Hnojení a substrát

Od března do září, 1x za 14 dní přihnojujeme speciálními tekutými hnojivy pro orchideje, které neobsahují vápno. Přesazujeme pouze v případě, že kořeny miltonie vyčnívají z květináče a rostlina špatně roste. Miltonia totiž, stejně jako všechny orchideje, přesazování špatně snáší. Obvykle ji přesazujeme po 3 až 4 letech, aby květina dobře rostla. Květináč však nesmí být příliš velký. Jako půdu použijeme speciální koupenou zeminu pro orchideje. Můžeme si ji připravit sami z 1 dílu jemně mletých kořenů kapradí, 1 dílu jemně drceného mechu, 1 dílu lehké kypré drnovky a 1 dílu listovky. .

Množení miltonií

Miltonii rozmnožujeme dělením a vzdušnými kořeny.

Choroby orchidejí

Hnědé skvrny na listech

Jsou-li skvrny tvrdé a suché, příčinou je popálení sluncem. Skvrny neodstraňujte, ale zajistěte před přímými slunečními paprsky přistínění. Jsou-li skvrny měkké, je to příznak houbové choroby. V tomto případě napadanou část rostliny ihned odstraňte.

Vodorovný nebo skloněný růst

Nejčastější příčinou je nedostatek světla, orchideje totiž potřebují velice dobré osvětlení. Pokud má orchidej dostatek světla a přesto je skleslá, možnou příčinou je nesprávná zálivka.

Žádné květy

Příčinou žádných květů na rostlině jsou nevhodné podmínky prostředí, ve kterém orchidej pěstujete. Tato příčina se zároveň také projevuje nezdravým růstem orchideje.

Škůdci

Svilušky, štítenky, červci a mšice.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies