Jarní, letní a podzimní řez růží

Růži se také přezdívá královna květin, a proto bychom se měli o růži, tak jako o královnu velmi dobře starat. Jarní, letní a podzimní řez a příprava růží na zimu. Co je třeba vědět?

Růže

Růže – řez růží

Růži se také přezdívá královna květin, a proto bychom se měli o růži, tak jako o královnu velmi dobře starat. Jarní, letní a podzimní řez a přípravu růží na zimu naleznete zde. Zde se dozvíte o houbových chorobách listů růží...

Jarní řez růží

Řez růží provádíme na jaře nejlépe v polovině dubna řezem šikmo dolů, aby neztrácely na vzhledu a neměly slabé, řídké výhony a drobné květy. Jedná se o druhy velkokvětých, mnohokvětých, stromkových, zakrslých a vícekrát kvetoucích pnoucích růží.

Jak provádět jarní řez

Obvykle seřezáváme na 3 až 5 oček nad pupenem, u popínavých růží se zaměřujeme spíše na odstraňování starých, mrazem poškozených, nemocných a planých výhonů, které často zeslabují vyšlechtěnou část dřeva. Bujně rostoucí růže řežeme hlubokým řezem a slabě rostoucí růže jen mírně.

Čím provádíme řez růží

Řez provádíme ostrými nůžkami, tupé nůžky stříhají nečistě a mohou stonek rostliny rozmačkat.

Ošetření po řezu

Na větší rány použijeme stromový balzám, aby do rány nevnikli choroby či škůdci.

Letní řez růží

Pěstitelský význam letního řezu velkokvětých růží spočívá v obnově a v urychlení jejich dalšího kvetení.Zda bude keř schopný rozkvést maximálním počtem květů, můžeme ovlivnit letním řezem.
Množství květů, které vytvoří růžový keř během vegetace, je odrůdovou vlastností. Některá odrůda může poskytnout méně květů, jiná zase kvete bohatěji.

Jak provádět letní řez

Postupně jak květy ztrácejí estetický vzhled, tedy mnohem dřív, než začnou opadávat první okvětní plátky, odstraníme nůžkami část stonku až po první pětičetný list. Na tomto místě je už vyvinuté očko k okamžitému vypučení nového letorostu. Pokud ošetřujeme keř, nezáleží nám na směru očka, ale v korunce stromkového tvaru růže ponecháme pro její optimální rozložení očko směřující ven.

Jak často provádět letní řez

Vždy po odkvětu opakujeme letní řez doporučeným způsobem, čímž můžeme z jednoho původního výhonku získat až tři květy po sobě. Důležité je vědět, že pokud provedeme i druhý letní řez (v srpnu), nemusí být už tak hluboký. Schyluje se totiž už k slabší dynamice růstu a vynucený výhonek by neměl šanci vytvořit do zimy květ.

Plané výhony – jak vznikají

Plané výhonky vznikají a vyrůstají především tehdy, když je narušené proudění vody a živin mezi kořenem a nadzemní částí růže. K tomu dochází většinou nevhodným ošetřováním, například pokud na podzim opakujeme hluboký řez keřů, řežeme vlastně do budoucí vegetace, což rostliny oslabuje.

Podzimní řez růží

Nové růže vysazujeme na záhon na podzim, a proto je nutný podzimní řez. Nadzemní části po podzimní výsadbě se seříznou u velkokvětých a mnohokvětých růží nakrátko u pnoucích a sadových (znáte všechny druhy růží?) se ponechá až 50 cm dlouhá koruna.
Nevíte si rady s podzimní zahradou? Všechny nutné úkony na vaší zahrádce mají svůj čas - více v článku.

Zazimování růží

Velice důležitou součástí zazimování růží je odstranění opadaných listů, které jsou často napadeny řadou chorob a škůdců. Při následném zahrnutí keříků zeminou bychom tak poskytli všemu škodlivému dobrý úkryt před zimou. Růže po vypletí záhonu a odstranění spadaného listí přihrneme zeminou, kterou lze doplnit o vyzrálý kompost nebo rozleželý hnůj. Navršení zeminy ochrání krček keříku před namrznutím. Keřík by sice na jaře obrazil, ale do podoby planého šípkového keře. Pro stromkové a roubované růže platí rovněž důkladné zazimování. Zakrýt musíme zejména kmínek pomocí slámy a jutoviny, kterou vyplníme slámou a omotáme kolem kmínku.

Pěstování růží od A do Z

Pěstování růží v nádobách

Růže - druhy růží

Růže - houbové choroby na listech

Růže - řez růží

Zálivka a hnojení růží

Černá skvrnitost listů růží

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies