Růže – druhy růží

Růže se považuje za nejstarší kulturní rostlinu lidstva, zároveň s nejbohatší tradicí. Její původ sahá až do pravěku flóry naší země. Více o růžích a jejích druzích naleznete zde.

Růže

Růže – druhy růží

Růže se považuje za nejstarší kulturní rostlinu lidstva, zároveň s nejbohatší tradicí. Její původ sahá až do pravěku flóry naší země. Svědčí o tom četné archeologické vykopávky a historické záznamy. Mnohé druhy růží sahají k vrcholům starých kultur Číňanů, Řeků a Římanů, a položily již před dávnými dobami základní kámen k mýtu růže jako královny květin a květin králů.

 

Růže - druhy růží

 

Botanické růže

Botanické růže jsou původní druhy z přírody. Tvoří robustní keře, květy bývají jednoduché a vonné. Tvoří šípky vhodné ke konzumaci.

 

Čajové růže (čajohybridy)

Dosahují výšky 50 až 120 cm. Květy bývají na pevných stoncích v počtu jednoho až pěti. Větší počet květů na jednom stonků je nežádoucí. Květ mívají plný, velký, výrazně zbarvený.

 

 

Floribundy, grandiflory

Floribundy, grandiflory jsou čajové růže, které mají vyšší počet květů na stonku.

 

 

Miniaturní růže

Miniaturní růže jsou známé drobné růžičky, často prodávané v květinářství jako pokojové rostliny. Hodí se do skalek a nádob, v zimě jsou velmi náchylné na vymrzání. Vysoké bývají maximálně 30 centimetrů. Květy mívají drobné, plné či jednoduché.

 

 

Polyantky

Polyantky jsou bohatě kvetoucí růže. Květy jsou jednoduché, drobné, na stonku jich bývá několik desítek.

 

 

Popínavé růže

Ačkoli se jim říká popínavé, sami se pnout neumějí. Musíme je vést po konstrukci a vyvazovat. Tvoří extrémně dlouhé výhony, až 4 metry, které jsou obaleny květy.

 

 

Půdopokryvné růže

Tvoří keře s výhony, které se rozkládají široce do okolí. Většinou bohatě kvetou, ale květy jsou drobné a jednoduché.

 

 

Sadové růže

Sadové růže jsou vzrůstem podobné botanickým druhům. Mají však šlechtěné květy. Tvoří až 3 metry vysoké keře, které se hodí pro parkovou výsadbu. Bohatě kvetou a mnohdy krásně voní.

 

 

Anglické růže

Tyto sadové růže pocházející z Anglie mají typický tvar květů. V současnosti jsou velmi oblíbené také pro jejich jemné vůně.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies