Pěstování růží od A do Z

Vše o vhodném stanovišti, výsadbě, sponu, pěstebním substrátu, hnojení, množení, zazimování a také chorobách růží, se dozvíte právě v dnešním článku. Vůbec se toho nemusíte obávat, pěstování růží zvládne každý zahradník.

Růže

Světlo

Růžím se daří na slunečném, vzdušném stanovišti chráněném před větrem

Výsadba růží a sponRuze.cz

Vhodná doba pro výsadbu prostokořenných (nekontejnerovaných) růží je od října do zámrazu, a také v březnu až dubnu (než začnou růže rašit). Při výsadbě růží je důležité dodržet spon výsadby, která je u jednotlivých druhů následující:

• miniaturní růže – 30 centimetrů (11 ks sazenic/na 1 m2)

• mnohokvěté a velkokvěté růže – 45 centimetrů (5 ks sazenic/ 1 m2)

• půdopokryvné růže a vzrůstné velkokvěté – 50 centimetrů (4 ks sazenic/ 1 m2)

• slabě rostoucí mnohokvěté růže – 40 centimetrů (6 ks sazenic/ 1 m2)

• pnoucí růže – na vzdálenost 1,2 až 2 metry

• sadové růže slabě rostoucí – na vzdálenost 1 metru

• stromkové růže – na vzdálenost 1 metru

Ruze.czPěstební substrát

Pro výsadbu používáme speciální substrát pro růže nebo kvalitní kompostovou zeminu. Růže nevysazujeme do substrátu po uhynulých nebo přestárlých růží. Doporučený substrát pro růže by se měl skládat ze 3 dílů drnovky, 1 dílu kompostové zeminy a 1 dílu písku.

Zálivka

Růže zaléváme opatrně, nejprve se prsty přesvědčte, zda-li je pěstební substrát suchý. Růže nesnáší přemokření, vlhkost také podporuje vznik houbových chorob a rzí na růžích. Vhodné je rostliny zalévat časně z rána nebo v podvečer, kdy už na rostliny nesvítí tolik sluníčko.

Hnojení

Růže nejsou náročné na živiny. Hnojení starších výsadeb je nejvhodnější plným hnojivem zjara po odhrnutí (70 g plného hnojiva na 1 m3 ). Přihnojování není nutné, bohatě postačí jednou za dva měsíce, nejlépe v červenci. Pro přihnojování jsou vhodná kapalná hnojiva, která lze zředit s vodou.

PřesazováníRuze.cz

Přesazování se provádí na jaře, nebo v létě.

Množení

Růže je mohou úspěšně rozmnožovat stonkovými řízky. Nejvhodnější dobou pro zakořenění řízků je červen a červenec. Rostliny se dají množit také semeny, tento způsob rozmnožování je ovšem časově náročný.

Řez růží

Pokud chcete, aby vám růže krásně kvetly, musíte je každoročně řezat. Řez růží podporuje bohaté kvetení, ale také na úspěšné přezimování. Druhů růží existuje velmi mnoho, každý druh má svá pravidla správného řezu (čajohybridy se řežou na 3 až 4 ponechaná očka, polyanty na 2 až 3 očka, floribundy na 5 až 7 oček, velkokvěté floribundy na 4 až 6 oček, atd.). Důležité je také zastřihávání planých výhonů, na rostlině by se mělo nechat pouze pár mladých silných výhonů.

Zazimování růží

Důležitou součástí procesu zazimování růží je odstranění opadaných listů, které jsou často napadeny řadou chorob a škůdců. Při následném zahrnutí keříků zeminou bychom tak poskytli všemu škodlivému dobrý úkryt před zimou. Růže po vypletí záhonu a odstranění spadaného listí přihrneme zeminou, kterou lze doplnit o vyzrálý kompost nebo rozleželý hnůj. Navršení zeminy ochrání krček keříku před namrznutím. Zakrýt musíme zejména kmínek pomocí slámy a jutoviny, kterou vyplníme slámou a omotáme kolem kmínku.

Choroby a škůdci

Růže často napadají mšice, rzi, černá skvrnitost, padlí a také mravenci.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies