Pěstování růží v nádobách

Do nádob používáme nízké keříčkové růže, někdy označované za terasové, nebo miniaturní růže. Vyznačují se kompaktním tvarem a dlouho kvetou. Dosahují maximální výšky kolem 50 - 60 cm.
Růže

Pěstování růží v nádobách

Současný bohatý sortiment umožňuje také pěstování růží v nádobách. Posledních 20 let se rychle a úspěšně rozvíjí šlechtění drobnokvětých kompaktních růží, určených pro omezený prostor. Do nádob používáme nízké keříčkové růže, někdy označované za terasové, nebo miniaturní růže. Vyznačují se kompaktním tvarem a dlouho kvetou. Dosahují maximální výšky kolem 50 - 60 cm. Květy jsou sice menší než u standardních zahradních růží, ale bujně kvetou od května do zámrazu.

Vhodné stanoviště pro pěstování drobnokvětých růží

Růžím se daří na slunečném, vzdušném stanovišti chráněném před větrem. Půda musí být dobře propustná, kořeny nesmí stát dlouhodobě ve vodě. Růže v nádobách mohou zdobit balkon, slunné místo v bytě, na schodišti, terase apod.

Péče o růže pěstované v nádobách

Na jaře děláme u růží řez několik centimetrů nad podnoží (na 3 - 4 očka) a rostliny důkladně přihnojíme. Naposledy hnojíme v červenci. Pravidelně odstraňujeme odkvetlé květy. Důležitá je u růží také zálivka. Při nedostatku vody růže málo kvetou. Zaléváme přímo ke kořenům. Týdně by jedna rostlina měla dostat 9 až 18 litrů vody. Rostliny v nádobách důsledně chráníme před mrazy.

Zde se dozvíte o houbových chorobách listů růží...

Růže v nádobách - přezimování

Přezimujeme je na chladném tmavším místě při teplotě kolem 5 °C. Ponecháme-li je venku, podložíme nádobu izolací (polystyren nebo dřevo), obložíme ze stran a ovážeme. Osvědčilo se také omotání bublinkovým polyetylénem. Keřík ještě přikryjeme chvojím. Stromkové růže navíc chráníme v místě štěpování korunky na kmínku.

Růže - řez růží

Růže - druhy růží

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.8 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies