Černá skvrnitost listů růží

Černá skvrnitost listů růží (Diplocarpon rosae) je choroba, vyskytující se převážně na jaře a vl étě, na choulostivějších odrůdách růží. Nejméně se černá skvrnitost listů objevuje na pnoucích růžích.

Růže

Černá skvrnitost listů růží - Diplocarpon rosae

Na horní straně listů vznikají převážně na jaře a v létě hnědočerné, černofialové až černé skvrny, různé velikosti a různého tvaru. Tvar i barva skvrn jsou často závislé na odrůdě růží. Počet a velikost skvrn se zvětšuje a skvrny často splývají. Na povrchu skvrn na vrchní straně listů je možné vidět velmi drobné, černé, puchýřkovité plodničky, ve kterých jsou výtrusy. Napadené listy nebo jednotlivé lístky žloutnou a předčasně opadávají. Při velmi silné infekci mohou být napadeny i zelené větvičky nebo dokonce i květy. Následkem napadení se rostliny postupně oslabují a méně kvetou.

Ochrana růží proti černé skvrnitosti

Ošetření je třeba provádět od prvních příznaků poškození. U náchylnějších odrůd je vhodné začít s ochranou preventivně, ještě dřív, než se objeví první příznaky, zejména tehdy, jsou-li vhodné klimatické podmínky pro původce choroby.

Chemická ochrana

Proti černé skvrnitosti je vhodné použít fungicidní přípravky, jako je například BAYCOR 25 WP , DISCUS , DITHANE DG NEO-TEC , DITHANE M 45 , NOVOZIR MN 80 nebo SYLLIT 400 SC.

Další zajímavé články o ochraně rostlin

Plevele a ochrana proti nim

Choroby jabloně - strupovitost

Choroby a škůdci broskvoní

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies