Choroby jabloně – strupovitost

Strupovitost je jedna z nejvážnějších chorob jabloní. Infekce podporuje hlavně vlhké prostředí a projevem vzniku choroby jsou drobné tečky až strupovité skvrny na jablkách.
Jabloň, jablka

Strupovitost jabloně - Příznaky poškození

Ventura inaequalis neboli strupovitost jabloně je choroba, která poškozuje listy, plody i květy jabloně. Na listech způsobuje tmavé skvrny a jejich opadávání. Některé napadené plody se deformují a praskají.

Strupovitost jabloně - vývoj a šíření choroby

Původce strupovitosti přezimuje na opadlých napadených listech, z nichž se dostává na rašící pupeny. Z takto napadených částí se pak může šířit až do sklizně. Šíření a vývoj choroby podporuje deštivé počasí a teploty mezi 17 až 24 °C.

Strupovitost jabloně - ochrana

Na začátku je třeba jabloň ošetřovat, používejte preventivně působící přípravky (např. Euparen Multi nebo Polyram WG). V období největšího nebezpečí infekce (od konce dubna do konce května) a za deštivého počasí používejte přípravky léčivé (Baycor 25 WP, Diccus, Hattrick 50 WP atd.). Spadené listí likvidujte, při řezu koruny se snažte o její provzdušnění.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies