Choroby a škůdci broskvoní

Ovocné stromy a to především peckoviny, napadá mnoho chorob a škůdců. Důležité je, předejít možnému vzniku těchto chorob, především časnou ochranou. Když už jsou ovocné stromy napadeny, je nutné je včas ošetřit.
Broskve a motýl

Kadeřavost broskvoně - Taphrina deformans

Na mladých listech broskvoní vznikají zpočátku mírně vypouklé žlutozelené, později červené skvrny nebo puchýře. Tyto skvrny se velmi rychle zvětšují, zduřují a tím deformují (zkadeřavějí) listovou čepel. Na spodních částech napadených listů se v květnu vytvářejí bělavé povlaky houby. Zkadeřené listy zasychají a opadávají. Na plodech někdy vznikají červené skvrny s nepravidelným okrajem. U napadených stromů je větší nebezpečí jejich poškození mrazy. Kromě broskvoní mohou být napadány i mandloně a broskvomandloně.

Ochrana

Broskvoně je možné ošetřovat fungicidy ( např. SULKA) kdykoliv od opadu listů na podzim do doby, kdy začínají rašit vrcholové (terminální) pupeny.

Moniliový úžeh peckovin

Listy na napadených větvičkách postupně vadnou a usychají. Přitom zůstávají na větvičkách, které vypadají jako spálené (proto též úžeh nebo spála). Příznaky napadení květů, které neopadávají a zůstávají na stromech, připomínají poškození mrazem. Na napadených letorostech se velmi často objevuje klejotok, který postupně přechází i na starší dřevo a může být příčinou rozsáhlejšího poškození stromů.

Ochrana

Proti moniliovému úžehu peckovin je nejvhodnějším termínem ošetření počátek kvetení nebo dokvétání stromů. Ošetření se doporučuje především v letech s chladným a deštivým jarem.

Mšice broskvoňová

Mšice broskvoňová způsobuje vážné onemocnění broskvoní.Vyskytne-li se ve větším množství, škodí sáním na listech, mladé větvičky zpomalují růst a toto způsobuje menší výnos ovoce. Poškozené listy žloutnou, kadeří se a opadají. Kromě toho přenáší mšice broskvoňová i virové choroby.

Ochrana

Abychom usmrtili mřezimující vajíčka mšice broskvoňové, provádíme zimní postřiky. Při výskytu prvních mšic na jaře stříkáme stromy Fosfotionem E 50.

Strupovitost broskvoně - Venturia cerasi

Plody broskvoně mají tmavé strupovité skvrny s rozpraskaným povrchem.

Odstranili jste škůdce a choroby a odměnou jsou vám krásné plody? A zvládli jste i zavařování?
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.4 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies