Choroby kůry a dřeva

Na rozdíl od chorob listů a plodů se choroby kůry a dřeva vyskytují každý rok. Za nákazy stromů se také může skrývat rakovina a houbové choroby. Jak se projevuje nákaza kůry stromu a na co si dávat pozor?

Kmen stromu

Co je příčinou toho, že strom stůně

Choroby kůry a dřeva nejvíce ovlivňují silné mrazy a další klimatické podmínky. Stromům nedělá dobře ani dlouhodobé vlhké a deštivé počasí, protože může dojít k infekci. Infekce bývá vyvolána skrz poranění nejrůznějšího původu – může se jednat o poškození po řezu, jizvy na listových stopkách, mrazová poškození apod.

Jak se projevuje nákaza dřeviny

Nákaza se projevuje barevnými změnami na kůře, nekrózou, prasklinami, zduřeninami či tvorbou rakovinových útvarů. Nemoci kůry způsobují i dřevokazné a kořenokazné houby. Choroby kůry a dřeva však mohou být zdlouhavé a dlouhodobé. Náchylné bývají především starší peckoviny.

Mezi nejčastější onemocnění kůry a dřeva patří rakovina

 

Nektriová rakovina

Patří k nejznámějším chorobám kůry a dřeva jabloní. Projevuje se tím, že se zkracují přírůstky, nedozrávají plody, sesychají a odumírají koruny stromů. Výskyt choroby podporují těžké, zamokřené půdy a polohy s vysokou vlhkostí vzduchu.

Diaportová rakovina

Napadá mladé stromky peckovin. Kůrová pletiva se v místě nákazy zbarvují do čokoládově hnědé, šupinkovité útvary se rozšiřují na celý obvod kmínku či větévky. Na jaře vyrůstají drobné listy, které postupně odumírají.

Onemocnění kůry a stromu způsobují houby

Houby napadají zejména mladou výsadbu a vyvolávají výrazné trhliny na kůře peckovin. Postižená kůra má tendenci se oddělovat. Na meruňkách a broskvoních jsou na infekce náchylnější letorosty a mladé větévky. Nákaza se projevuje pod pupeny a uzly jako hnědě zbarvená, postupně se zvětšující rána.

Pevník nachový napadá stromy

Pevník nachový napadá jabloně, hrušky, švestky, broskvoně, rybíz a další listnaté stromy. Kmen se zbarvuje do hnědočervena a listy jsou stříbřitě lesklé. Na kmeni a na větvích se na podzim tvoří charakteristické konzolovité plodnice. Napadené větve či stromy odumírají.

Kůra a dřevo si žádají preventivní opatření

 

  • Vyhýbejte se jakýmkoliv poraněním dřeviny.
  • Řez peckovin provádějte na začátku vegetace nebo po sběru ovoce.
  • Řezné plochy natíráme vhodnými nátěrovými pastami.
  • Mladé stromky peckovin ošetřujeme hlavně v teplejších oblastech.
  • Na podzim by se měly ošetřovat všechny jádroviny.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies