Popínavé rostliny na zahradě

Zahrada a fasády působí živým dojmem pokud narazíme na domy porostlé břečťanem nebo psím vínem, kvetoucí popínavé růže, převislé muškáty. Mezi jakými druhy popínavých rostlin můžeme vybírat?
Břečťan na baráku

Popínavé rostliny na zahradě – „samopopínavé” rostliny

Rostliny se pnou různými způsoby. „Samopopínavky” mají příčepivé kořeny, jimiž se zachytí na povrchu. Tyto rostliny se používají pro pokrytí větších ploch. Velmi dobře se rozrůstají, šplhají do výšky po zdivu, případně po kůře stromů bez jakékoliv další pomoci. K samopopínavým rostlinám patří například břečťan, popínavá hortenzie a brslen.

Popínavé rostliny na zahradě a podpěra

Popínavé rostliny, které potřebují podpěru, bývají chráněny zdí a mohou být tvarovány tak, aby podél ní mohly růst. Patří mezi ně stále oblíbenější plaménky neboli Clematis či Clematis montana, případně Clematis alpina nebo Clematis tangutica. Nejrůznější druhy plaménku jsou rozšířeny dnes téměř po celém světě. Jde o velmi rychle rostoucí rostlinu, jejíž pěstování je nenáročné a přitom hýří velkým množstvím nádherných květů. Všechny plaménky vyžadují členěnou dřevěnou konstrukci s překříženými příčlemi.

Popínavé rostliny na zahradě – zimolezy

Další popínavé rostliny se zachycují bočními větévkami nebo vysílají své dlouhé výhony k hostitelským rostlinám. Do této kategorie patří zimolezy a popínavé růže. Zimolezy se hodí na nejrůznější stanoviště. Upínají se ke sloupům, vytvářejí živé ploty, mohou se plazit i po zemi. Jednotlivé druhy zimolezu jsou plně mrazuvzdorné.

Popínavé rostliny na zahradě – popínavé růže

Popínavé růže existují v mnoha druzích (k nejkrásnějším svého rodu patří např. druhy Kir Royal). Popínavé růže jsou královnami na pergolách. Růže vysazujeme minimálně 15 cm od budovy, kde jim poskytujeme podpěrné konstrukce. Růže je tak dostatečně v horkých letních dnech ochlazována a zároveň chráněna proti plísňovým chorobám. Proti mšicím se můžeme bránit vysázením levandule mezi keře.

Popínavé rostliny na zahradě – správné umístění

Každá popínavá rostlina vyžaduje správné umístění. Nezáleží nejen na požadavcích konkrétní rostliny, ale je nezbytné vzít v úvahu i naše představy o jejím využití. Jestliže chceme využít klimatoregulačních vlastností popínavých rostlin, sázíme opadavé popínavky na jižní stranu budov. Pro severní stranu bychom pak měli zvolit stálezelené rostliny.

Popínavé rostliny na zahradě – výsadba

Většina popínavých rostlin koření hluboce, proto musíme vykopat před jejich výsadbou dostatečně hlubokou jámu. Půda by měla být promíchána s kompostem nebo s dobře proleželou chlévskou mrvou. Kořenový bal nejprve navlhčíme, potom umístíme rostlinu šikmo do vykopané jámy. Pak jámu zaházíme zeminou a povrch lehce ušlapeme. Nezapomeneme na dostatečnou zálivku.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.7 Počet: 3 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies