Elektronická zahrada

V dnešní době se bez elektronických zařízení už téměř nikde neobejdeme. Pronikají i do zahrad a parků. Která z nich nám mohou pomoci v údržbě a ochraně naší moderní zahrady?
Venkovní osvětlení

Elektronické osvětlení

Má nejen praktickou, ale i estetickou funkci. Dnes už není problém ho naprogramovat podle našich požadavků. Elektrická instalace má být utěsněna proti vodě a zesílena proti mechanickému poškození při zahradničení. Doporučuje se, aby bylo možné osvětlovací systém zapínat ze zahrady i z domu.

Elektronická ochrana proti hlodavcům

Působí na principu ultrazvuku nebo akustického signálu s ostrým kmitočtem, které dráždí sluch hlodavců. Kvalitní odpuzovač musí splňovat změnu kmitočtu anebo pulzování signálu, aby si časem škůdci na akustický signál nezvykli. Hluk znepříjemňuje pobyt škůdce tam, odkud je chceme vypudit.

Elektronická ochrana proti krtkům

Funkce je obdobná jako u odpuzovače hlodavců, jen kmitočet je daleko nižší. Využívá spodní oblast akustického pásma, cca 300–400 Hz. Zvuk je slyšet jako pravidelné klapání. Nejúčinnější je zapíchnout přístroj přímo do krtince a zvukový signál se chodbičkami snadno rozšíří dál a krtek se odstěhuje pryč ze zahrádky.

Elektronický odpuzovač kun    

Kuna je velice vychytralé zvíře, kterou nelze tak snadno vypudit. Zařízení funguje na bázi směsi akusticko-subharmonických kmitočtů vysílaných piezoměničem z plašiče.

Elektronický odpuzovač ptáků

Ptáky lze zaplašit výstřelem nebo úderem do plechu, ale to znamená neustále hlídkovat venku, jestli se náhodou neobjeví. Elegantnějším řešením je odpuzovač založený na akusticko-ultrazvukových a optických principech.

Lapač hmyzu    

Modré světlo láká hmyz na mřížku vysokého napětí a ta hmyz spolehlivě spálí a zneškodní. Existuje i v mobilní verzi.

Odpuzovač mravenců    

Vypudí mravence pomocí oscilací piezoelektrické krystalové jednotky. Odpuzovač vysílá periodické zvukové signály o kmitočtu 300 až 500 Hz, které jsou přerušovány a které mravenci nesnáší. Ostatním živočichům tyto oscilace neškodí.

Elektronický dešťový senzor

Jedná se o zařízení, které při dešti přeruší obvod v solenoidech ventilů zavlažovacího systému. Tento spínač umožňuje, aby řídící jednotka zůstala naprogramována; při dešti ale zabrání otevření přívodu vody ve ventilech, a tím způsobí, že se rozstřikovače v nastaveném čase nespustí. Jakmile je dešťový senzor dostatečně suchý, spínač se opět přepne a zavlažovací systém se vrátí k normálnímu provozu.

Elektronické zavlažovací hodiny

Pod tímto názvem se skrývá automatické zavlažování pro větší nezávislost na zahradě, od poloautomatických zavlažovacích hodin až po individuálně programovatelný zavlažovací automat.

Elektronický fotoelektrický požární hlásič

Kompaktní přístroj s vestavěnou poplašnou sirénou, který spustí poplach v případě požáru. Fotoelektrický (optický) detektor reaguje na viditelné zplodiny (kouř), které vznikají při hoření. Není vhodný do prostor s výskytem vodních par nebo většího množství cigaretového kouře apod.

Další rady z rubriky Moderní zahrada:

Zahradní jezírka – jak na ně
Bazény – v čem se koupat
Pergola chrání proti slunci
Houpací sítě a křesla
Kameny v zahradě
Zahradní vřesoviště

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies