Zahradní jezírka - jak na ně?

Zahradní jezírka se v poslední době těší větší a větší oblibě mezi majiteli zahrad či pozemků a parcel, které se užívají pro rodinné bydlení. A co víc, jsou vhodná i ze zdravotního hlediska např. pro astmatiky a alergiky.
Zahradní jezírko

Zahradní jezírka – stanoviště

Stanoviště pro vaše zahradní jezírko vyberte tak, aby nebylo umístěno v trvalém stínu, ale ani na místě, které je osluněné celý den. Dále není vhodným stanovištěm pro zahradní jezírka místo pod košatými listnatými stromy, které by znečišťovaly hladinu padajícím listím. Ideální místo je takové, kam svítí slunce zhruba pět hodin denně.

Zahradní jezírka – co je potřeba

Pokud chcete, aby vaše zahradní jezírko bylo větší, je ideální použít fólie (PVC a PE). Pravidlem je, že na 1000 litrů vody by mělo připadnout maximálně 20 – 25 centimetrů celkové délky ryb, což znamená např. dvě ryby o délce 12 centimetrů. Vodní hladina zahradního jezírka by měla být asi z jedné třetiny pokryta vodními rostlinami.


Při budování zahradního jezírka byste neměli zapomenout na vodní efekty. Těmi jsou kaskády, chrliče, gejzíry či vodní zvony, které jsou nejen krásné, ale i vysoce funkční při ochlazování a okysličování vody ve vašem zahradním jezírku.

Zahradní jezírka – hloubka

Průměrná hloubka vašeho zahradního jezírka by měla být minimálně 40 centimetrů. Samozřejmě, že čím hlubší jezírko bude, tím lépe se bude udržovat teplota vody. To, jakou zvolíte hloubku zahradního jezírka má značný vliv na to, jak se v létě a v zimě bude chovat (v létě se může přehřívat a v zimě naopak vymrzat).

Zahradní jezírka – kyslík

Postarat byste se měli o dostatek kyslíku ve vašem zahradním jezírku. Voda se musí pohybovat, aby mohla žít. Nejvhodnějším způsobem, jak okysličovat vodu je např. pěnový sloupec (promíchává vzduch z okolí s vodou). Dalšími prostředky jsou stříkací figury, vzduchovací čerpadla aj.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies