Zahradní vřesoviště

Chcete-li mít krásnou zahradu po celý rok, ale nechce se vám o ni příliš starat, založte si zahradní vřesoviště. Na podzim, kdy většina květin a stromů osychá, vřesoviště naopak vzkvétá.

Vřes, vřesoviště, motýl

Jak vypadá vřesoviště

Vřesoviště je napodobeninou volné přírody, proto se jí nechejte inspirovat. Vyžaduje zvláštní umístění, nejlépe v blízkostí zídek a svahů, v lehkém polostínu. Místo doplňte omšelými kameny, travinami, pařezy. Zajímavé je, že vřesovištní zahrada působí, jako by se v ní zastavil čas. Vřes tvoří metlovitě větvené nízké keříky.

Květenství vřesu

Vřes kvete na podzim. Květy mohou být bílé, růžové fialové nebo červené, v různých odstínech. Některé druhy mají celou zimu barevná poupata.

 

Založení vřesoviště

Vřesoviště není náročné na údržbu, vyžaduje ovšem kyselou půdu. Do hloubky 30 cm ji musíte doplnit pískem a rašelinou. Asi 3-6 cm dlouhé řízky zapíchejte do substrátu, který udržujte mírně vlhký. Zasypejte jej hrubou kůrou. Ideální dobou pro založení vřesoviště je duben. Menší vřesy vysaďte dopředu, větší by měly osamoceně stát v pozadí. Uspořádání nemusí být pravidelné.

 

Údržba vřesoviště – málo práce, hodně vřesu

Údržba vřesoviště není nenáročná. Důležitě je občas jej prosypat rašelinou nebo kůrou a podle potřeby porosty prostříhávat křovinořezy nebo ručními sekačkami. Pokud sestřih zanedbáte, budou keříky řídnout a rozvalovat se do stran. Překryjete-li je v zimě chvojím, udrží si nízký vzrůst a celistvost a vy si ušetříte spoustu práce.

Aranžmá vřesoviště

Nabídka vřesů je široká, v našich zeměpisných šířkách se ale nejlépe dokáže uchytit vřesovec pleťový, popelavý, čtyřřadý a těkavý. Vřesoviště můžete doplnit rododendrony, jinými, menšími keříky (Kalmia anguostifolia). Oživení přinesou žluté květy kručinky, azalky, čilimníky a dlouhé trávy (např. kostřava sivá). Ze stromů se nejvíce hodí jehličnany, z listnatých bříza, jeřáb nebo vrba. Pokud budete chtít zařadit trvalky, vybírejte ty, kterým nevadí kyselá půda. Uprostřed vřesoviště můžete vysadit borůvky, ostružiny nebo brusinky (a z nich si pak připravit výborný brusinkový kompot).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies