Pergola chrání proti slunci

Pergola slouží nejen k vymezení posezení na zahradě a ozvláštnění např. zahradního zákoutí, ale také nabízí příjemné oddechnutí si od slunečních paprsků. Jaké možnosti pergola nabízí?

Pergola půlkruhová

Pergola – jaké má využití

Pergola může vymezovat zahradní zákoutí, může být na terase, ale stejně tak dobře poslouží třeba i jako přístřešek pro auto apod. V městských zástavbách poskytuje pergola určitý druh soukromí těm, kdo pod ní zrovna sedí. Pergola nad terasou vytváří místo, které je vůči okolí spíše vymezené a chráněné. Pergola nacházela své využití už ve starém Egyptě, kdy byly součástí rozsáhlých egyptských zahrad.

 

Pergola musí vypadat

Pergola nejsou jen příčky nebo mříž vytvářející stěnu z lehké dřevěné konstrukce, ale měla by být vytvářena s ohledem na okolí a např. i na styl, ve kterém je váš dům vystavěn. Proporce jednotlivých částí by měly být vyvážené. Někdy se stává, že sloupky pergoly jsou nepřiměřeně silné.

 

 

Pergola a materiál na překlad a podpěry

Při stavbě pergoly můžeme použít jak měkké, tak tvrdé dřevo. Na tom závisí rozpětí mezi horizontálními podpěrami. Obvykle je rozpětí od 3 do 3,5 m. K tomu pak volte vhodný průřez překladů pergoly. Příliš mohutné působí těžce a příliš tenké se brzy deformují. Dnes není problém nakoupit dřevo nařezané dle požadavků – opracované (impregnované, natřené) nebo neopracované. Nejčastěji se volí měkké dřevo, které není tolik nákladné jako trvanlivější tvrdé dřevo. Na překlady se může použít také napnutý drát, kde můžete nechat popínat chmel nebo vinnou révu.

 

 

Pergola a materiál na sloupky

Trvanlivé sloupky mohou být z kamene nebo zděné, případně i kovové či dřevěné.

 

 

Pergola a popínavé rostliny

Pergola vytváří mříž, která se přímo nabízí k tomu, aby se nechala porůst různými popínavými nebo šlahounovitými rostlinami. Porostlá stěna květinami vytváří příjemné zákoutí a vybízí k posezení a odpočinku.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies