Terasa - vytvořte si posezení

Zahradní terasa - nejoblíbenější obytné místo v zahradě. Je třeba ji udržovat v dobrém stavu, zvlášť důležitý je dlaždicový povrch. Soukromí si zajistíte zastěnami a popínavé rostliny můžete zvolit jako oporu.
Okno

Povrch terasy - vyberte správné dlaždice

Terasy patří k nejoblíbenějším obytným místům v zahradě. Dříve se povrchy teras často obkládaly dlaždicemi z vymývaného betonu. Dnes se tento typ dlažby tolik nepoužívá a je nahrazována ušlechtilou dlažbou z přírodního kamene.

Jak na to

Staré dlaždice musíte nejdříve vyjmout. Není-li pod ní nosná vrstva z písku, před položením nové dlažby ji musíte vytvořit. Napřed plochu pokryjte 15 cm vrstvou štěrku, jako podložní vrstva vám poslouží písek. Spáry mezi položenými deskami vyplníte vlhkým pískem.
Pokud máte poškozeny jen některé kusy dlaždic a netoužíte po novém povrchu terasy, vyjměte pouze ty poškozené. Mezery vyplňte buď novými dlaždicemi nebo dlažebními kostkami. Na poškozené okraje můžete použít trik v podobě posazení okrasných rostlin (hravě a nenápadně tak skryjete nedostatky).

Terasa a nášlapné desky

Nášlapné desky jsou často z přírodního kamene. Vyryjte v trávníku odhadovanou plošku a vyplňtě ji pískem. Utužte a položte kamennou desku. Čím těžší dlaždice zvolíte, tím méně se budou posunovat a budou se vám i lépe udržovat.

Terasa a návaznost na zahradu

Terasa musí na zahradu harmonicky navazovat. Mezi desky z přírodního kamene tu a tam zasaďte některé z voňavých bylinek nebo suchomilných rostlin. Nezapomeňte ani na terasový záhon, využijte i krásu nádobových rostlin.

Terasa a optické zástěny

Optické zástěny jsou komfortní. Ochrání vás při posezení na terase před pohledy zvědavých sousedů. Dříve se užívaly stěny z dřevěných latěk, ale můžete používat i tvarované mříže ze dřeva či kovu. Opět můžete použít i popínavé rostliny.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies