Bramborová fantazie - chutné recepty

Brambory se v české kuchyni velice dobře zabydlely. Pocházejí z latinskoamerických And, k nám se dostaly cca před 250 lety. Postupem času se staly velice oblíbené, o čem svědčí i fakt, že je u nás známo asi 30 různých názvů pro tuto plodinu.
Brambory

Recept na falešný tatarák z brambor

3 brambory, půl malé lžičky sladké mleté papriky, půl lžičky pálivé mleté papriky, 4 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 5 – 6 lžic kečupu, 1 menší cibule

Jak budeme postupovat

Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme. Necháme zchladit, oloupeme a na jemno nastrouháme. Přidáme obě papriky, jemně nakrájenou cibulku, jemně utřený česnek, kečup a olej. Vše pořádně zamícháme a mažeme na topinky nebo jen tak na chleba.

Recept na formanské halušky

500 g brambor, 200 g hrubé mouky, 200 g hladké mouky, sůl, 100 g slaniny, 250 g uzeného tvrdého sýra, zakysaná smetana

Jak budeme postupovat

Dáme vařit velký hrnec vody, vodu osolíme. Brambory oloupeme a jemně nastrouháme, přidáme oba druhy mouky, sůl a vypracujeme těsto. Hotové těsto protřeme přes speciální cedník na halušky, nebo si jej postupně rozetřeme na prkýnko a rychle nožem odkrajujeme malé halušky přímo do vařící vody. Uvaříme, scedíme a rozdělíme na talíře. Slaninu nakrájíme na kostičky, dáme vyškvařit. Dáme pozor, abychom ji nespálili. Halušky na talíři posypeme strouhaným sýrem, slaninou i s tukem a doprostřed talíře dáme lžíci zakysané smetany.

Recept na bramborové placky s celerem

800 g syrových brambor, 200 g syrového celeru, 4 vajíčka, čtvrt litru mléka, 100 g hrubé mouky, sůl, česnek, tuk na smažení

Jak budeme postupovat

Syrový celer i oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. V míse zvlášť smícháme mléko, vejce, mouku. Směs vlejeme k bramborám a přidáme utřený česnek a sůl podle chuti. Dobře všechny suroviny promícháme. Těsto roztíráme na vymaštěnou teflonovou pánev v tenké vrstvě a po obou stranách pečeme do červena. Často promícháváme. Placky podáváme se zeleninovým salátem.

Další chutné recepty do vaší kuchařky naleznete ZDE:

Torteliny – specialita z italské kuchyně

Recepty na zdravé kaše podle našich babiček

Chutné recepty z brambor

Chutné recepty z rýže

Recepty na rychlé dezerty z lístkového těsta

Rychlé recepty na slané koláče


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies