Rychlé recepty na slané koláče

Většina z nás si myslí, že koláč je především sladká záležitost. Ale velice se mýlíme. V Česku slané koláče moc tradici sice nemají, ale v ostatních zemích světa je to celkem běžné jídlo, které tamní obyvatelé zbožňují.

Koláč, zelenina, pizza

Recept na lotrinský sýrový koláč (pro 4 osoby)

Těsto: 170 g polohrubé mouky, půl prášku do pečiva, 125 g másla, 125 g měkkého tvarohu, 1 vajíčko, sůl a tuk na vymazání formy.

Náplň: 200 g tvrdého sýra nejlépe Eidamu, 200 g anglické slaniny, 1 větší cibule, 1 vejce, 100 g sladké šlehačky, kmín, pepř, sladká paprika, sůl.

Lotrinský sýrový koláč - jak na to?

Do mísy prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, vejce, máslo a sůl, vypracujeme tužší těsto a vtlačíme jej do vymazané dortové formy tak, aby okraje byly o něco vyšší. Těsto dáme do trouby na 25 minut zapéct. Než se těsto zapeče připravíme si náplň.

 

Slaninu a cibuli si nakrájíme na kostičky, sýr postrouháme a vše smícháme s vejcem rozšlehaným ve šlehačce, kmínem, pepřem, sladkou paprikou a solí podle chuti. Náplň poklademe na rozpečený koláč.

 

Ze zbytků těsta si můžeme vykrájet vykrajovátkem na cukroví hvězdičky nebo srdíčka a ozdobit povrch koláče. Dáme zpět do trouby a zvolna dopečeme, až povrch zezlátne. Hotový koláč necháme chvíli zchladit a krájíme.

Recept na koláč se zeleninou a nivou (pro 4 osoby)

Těsto: 300 g polohrubé mouky, 300 g másla, 1 vajíčko, sůl, půl lžičky prášku do pečiva, máslo na vymazání formy.

Náplň: 2 ks rajčata, 2 ks paprika zelená, 1 ks paprika červená, 1 malá cibule, 4 žampiony, 200 g sýra niva, 3 ks vajíčka, 100 g šunky, 100 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, 1dl sladké smetany, oregáno, čerstvá zelená petrželka, pepř a sůl.

Koláč se zeleninou a nivou - jak na to?

Vymažeme si koláčovou formu máslem. V míse vymícháme tužší těsto z mouky, másla, vajíčka, prášku do pečiva a soli. Vyložíme jím formu tak, aby se vytvořil zvýšený okraj a zapečeme asi 20 minut ve středně vyhřáté troubě.

 

Slaninu nakrájíme na kostičky, dáme na pánvičku vyškvařit. Přidáme drobně nakrájenou cibuli až zesklovatí a vsypeme omyté a na plátky nakrájené hlavičky žampionů a nudličky očištěných paprik.Chvíli společně podusíme.

 

Vajíčka smícháme se smetanou, okořeníme jemně utřeným česnekem se solí, bazalkou, čerstvě namletým černým pepřem, nasekanou petrželí a dosolíme podle chuti. Na rozpečené těsto stejnoměrně rozdělíme nudličky šunky a kolečka rajčat a zasypeme směsí z pánvičky. Zalejeme vajíčkama a posypeme nastrouhanou nivou. Zvolna dopečeme, až vajíčka ztuhnou a budou mít zlatavou barvu. Necháme chvíli zchladit a rozdělíme na porce. Jíme teplé.

Recept na koláč se zeleninou a houbami (pro 6 osob)

Těsto: 200 g hladké mouky, 100 g másla, 1 vajíčko, sůl.

Obloha: 130 g čerstvých žampiónů nebo jiné čerstvé houby, svazek petržele nebo pažitky, 5 ks tenkých pórků, 2 snítky kopru, může být i čerstvý estragon, 4 listy mangoldu, 5 vajíček, 100 ml mléka, 80 g másla, 6 lžic šlehačky, pepř, sůl a na posypání 15 dkg strouhaného sýra.

Koláč se zeleninou a houbami - jak na to?

Do misky přesijeme mouku, přidáme na kousky nakrájené máslo, vajíčko a sůl. Vše zpracujeme v těsto a dáme na chvíli do chladničky. Do pánve dáme rozpustit kousek másla a udusíme pórek nakrájený na tenká kolečka i se zelenými listy.

 

Přikápneme trošičku vody, aby se nepřipálil. Dobře omyté listy mangoldu bez řapíků a silného žebroví nakrájíme na proužky. Houby omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Žampióny i mangold odděleně podusíme na kousku másla.

 

Těsto rozválíme válečkem na velikost koláčové formy a ve formě vytvoříme zvýšený okraj. Hodně propícháme vidličkou a pečeme v mírně teplé, předehřáté troubě asi 10 minut. Smícháme šlehačku, mléko,vejce, houby, mangold, pórek, jemně usekaný kopr a petrželku, posolíme a opepříme a směs vlijeme na rozpečený koláč.

 

Teplotu v trobě zmírníme a pečeme asi 25 minut. Záleží, jakou máme troubu. Před dokončením ještě bohatě posypeme strouhaným sýrem a dopečeme do zlatova. Podáváme teplé se zeleninovými saláty.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies