Chutné recepty z rýže
Sushi s houbou shitake
Sushi patří mezi jedny z nejtěžších receptů na přípravu. Jedná se o japonské umění, které jen tak někdo neovládá. S trochou píle to ale jistě zvládnete a ještě dlouho si budete pochutnávat.
Příprava receptu: Plátek nori položte na podložku, sushi rýži rozprostřete na plátek tak, aby zůstal 3-4 cm nepokrytý pruh. Položte houby shitake, špenát a proužky tofu. Zvedněte rolovací podložku a srolujte dohromady. Tvar upravte jemným tlakem. Nechejte pár minut odležet a je hotovo.
Rýžové placičky se zeleninou
Potřebujete: 160 gramů kulatozrné rýže, 80 g tvarohu, malá lžíce olivového oleje, 200 ml piva, 160 g sýra, 50 g oliv bez pecky, 3 lžíce sezamu, špetka soli, špetka koriandru, sladká paprika, máslo.
Omáčka: 150 g zakysané smetany, 3 lžíce sladké smetany, půl lžičky kopru, špetka soli, sezamový olej.
Příprava: Smíchejte olivový olej, tvaroh, rýži a pivo a nechce 10 – 30 minut uležet. Olivy se sýrem a sezamem přidejte k uležené směsi. Okořeňte solí, koriandrem a sladkou paprikou. Na pánvi rozpusťte máslo a pomocí polévkové lžíce tvořte a smažte placky. Servírujte se smetanovou omáčkou.
Rýžový salát tří barev
Potřebujete: 250 g kulatozrné rýže, špetku soli, 150 g čerstvých žampiónů, rajčata, 1 jablko, 150 g sýra, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce jablečného octu, pepř, špetka cukru, olivy, pažitka, bazalka.
Příprava: Rýži uvařte ve větším množství vody a přidejte sůl. Vařte 20 minut a dalších 10 minut nechejte uležet. Žampióny a rajčata nakrájejte na kolečka, sýr a jablko na menší kostky. Omáčku připravíte z oleje, soli, jablečného octa, cukru a bylinek. K uvařené rýži přimíchejte omáčku. Opatrně smíchejte a nechce odležet.
Diskuze