Chutné recepty z brambor

Patříte mezi milovníky brambor a bramborových jídel? Nechte se inspirovat našimi velmi chutnými a zajímavými variacemi z brambor, které jednoduše připravíte během chvilky.

Brambory, škrabka

Recept na zapečené brambory se sýrem (pro 4 osoby)

4 větší brambory, 120 g sýra Cottage, 4 1 lžíce bylinek, česnek, sůl

Zapečené brambory se sýrem – jak na to?

Brambory i se slupkou dobře omyjte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Připravte si dostatečně velký alobal. Brambory dejte péct do alobalu přibližně na 30 minut, občas brambory nezapomeňte otočit. Sýr Cottage smíchejte s bylinkami, špetkou soli a s prolisovaným česnekem. Brambory po dopečení opatrně rozbalte a překrojte tak, abyste se do nich mohla tato sýrovo-bylinková směs nakonec vložit. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Recept na chutné bramborové řízečky se šunkou (pro 4 osoby)

½ kg vařených brambor, 10 dkg hladké mouky, špetka prášku do pečiva , 1 vejce , 15 dkg šunky, sůl , vejce a strouhanka na obalení

Bramborové řízečky se šunkou – jak na to?

Brambory oloupeme a uvaříme vcelku v osolené vodě. K uvařeným, prolisovaným a teplým bramborám přidáme sůl, mouku, prášek do pečiva a vejce. Vypracujeme těsto, do kterého vmícháme jemně nakrájenou šunku. Tvoříme placičky, které obalujeme ve vejci a strouhance. Do řízků můžete přidat také tvrdý sýr (nejlépe Eidam). Řízky smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s dušenou zeleninou.

Recept na bramborový závin (pro 4 osoby)

1 kg ve slupce uvařených brambor, 10 lžic hladké mouky, 2 žloutky, 30 g strouhaného sýra, 50 g másla, 3 lžíce mléka, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 200 g šunky, 1 vejce

Bramborový závin – jak na to?

Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a dáme na vál. Přidáme mouku, na kousky nakrájené změklé máslo, žloutky, sýr, mlék. Poté osolíme, okořeníme a zpracujeme na hladké těsto. Pokud je příliš řídké, přidáme ještě trochu mouky. Z těsta si vytvoříme bochánek, který necháme alespoň půl hodiny odpočívat v ledničce.

 

Na moukou posypané čisté útěrce těsto rozválíme na obdélník. Poklademe ho plátky šunky a pomocí utěrky zavineme. Opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předem vyhřáté trobě na 180°C přibližně hodinu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies