Recept na jáhlovou kaši se švestkami (pro 4 osoby)
1 litr mléka, 200 g jahel, špetka soli, lžíce cukru, 50 g sušených švestek, strouhaný perník, máslo
Jáhlová kaše se švestkami – jak na to?
Jáhly na sítě několikrát propláchneme studenou vodou a pak je necháme v horké vodě chvíli namočené. Okapané je dáme do hrnce s mlékem, které jsme mírně osolili a za stálého míchání vaříme asi 30 minut, až je kaše hustá.
Je -li hustá hodně, zředíme ji mlékem. Švestky napaříme, vypeckujeme, pokrájíme a přidáme do kaše. Kaši podáváme sypanou strouhaným perníkem, který může být smíchaný s moučkovým cukrem a politý rozpuštěným máslem.
Recept na kaši z pohanky (pro 4 osoby)
1 litr mléka, 150 g pohankové krupice, špetka soli, lžíce cukru, skořicový cukr a máslo
Kaše z pohanky – jak na to?
Krupici propláchneme horkou vodou a zamícháme do studeného mléka, které jsme slabě osolili. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Je -li kaše moc hustá, zředíme ji horkým mlékem. Podáváme ji sypanou skořicovým cukrem a maštěnou rozpuštěným máslem.
Recept na kaši z ovesných vloček (pro 4 osoby)
1 litr mléka, 150 g ovesných vloček, špetka soli, 50 g práškového cukru, 5 lžic karamelu, 100 g másla, 50 g rozinek
Kaše z ovesných vloček – postup přípravy
Vločky zalijeme studeným, mírně osoleným mlékem, necháme je chvíli naboptnat a za stálého míchání vaříme asi 15 minut. Kaši osladíme, ochutíme karamelem a rozdělíme na porce. Polijeme rozpuštěným máslem, v němž jsme prohřáli předem namočené rozinky.
Recept na pšeničnou Kuťju (pro 4 osoby)
500 g pšenice, špetka soli, 100 g medu, 50 g máku, 50 g ořechů, 50 g másla
Pšeničná Kuťja - postup přípravy
Pšenici namočíme na 24 hodin do jednoho a půl litru studené vody. V téže vodě, jen nepatrně osolené ji vaříme doměkka. Přimícháme med, mletý mák, strouhané ořechy. Kuťju rozdělíme na porce, které omastíme rozpuštěným máslem.
Diskuze