Zelenina - tepelná úprava a skladování

Skladování a také tepelná úprava zeleniny má svá pravidla. Dodržením těchto pravidel docílíme toho, že si zelenina zachová všechny cenné vitamíny a minerály.

Zelenina

Zelenina a naše zdraví

Zelenina i přes svůj značný obsah vody, je pro nás velice důležitým zdrojem minerálů (hlavně sodíku, draslíku, železa) a cenných vitamínů, z nichž vyniká vitamín C, provitamín A a vitamíny skupiny B. Zelenina obsahuje v menším množství i glycidy, bílkoviny, nerostné soli, ochranné látky, atd. Denně bychom měli sníst cca 150 až 300 gramů zeleniny.

Jak na zeleninu, aby bylo naše tělo spokojeno?

Měli bychom střídat listovou zeleninu s kořenovou a nebo plody s hlízami. Pokud chceme, aby v zelenině zůstaly biologicky cenné látky a aby v pokrmu vypadala zelenina dobře, zachovala si barvu a podržela vůni, tak toho docílíme jen tehdy, upravujeme-li ji správným způsobem.

Nejvhodnější je rychlá a jednoduchá úprava. Ovšem nejzdravější je zelenina syrová. Zeleninu kupujeme vždy čerstvou, vyzrálou, neporušenou. Listová zelenina by měla mít vždy svěží vzhled a zelené listy. Hlízy by měly být tvrdé a hladké.

Tepelná úprava zeleniny

Před přípravou nebo konzumací čerstvou zeleninu zbavíme nečistot a opereme ji pod proudem pitné vody. Někdy je nutné použít i kartáček. Listy čistíme pomocí cedníku pod proudem pitné vody, nejlépe každý zvlášť. Důkladným omytím zeleninu zbavíme možných přítomných choroboplodných zárodků, různých cizopasníků a zbytků postřiků.

Nikdy ji nenamáčíme ve vodě, zbytečně se vyluhují rozpustné vitamíny a zásadité nerostné látky. Loupeme a čistíme ji až těsně před přípravou - a to ostrým nožem nebo škrabkou z nerezové oceli. Delším stáním působí na ni vzdušný kyslík a dochází k velkým ztrátám, hlavně vitamínu C.

Platí to i u zelených natí. Krájíme je až těsně před použitím. Také bychom neměli zeleninu nikdy spařovat. Spařením způsobíme, že výživově cenné látky přejdou do odpadové vody a nám zůstane jen nestravitelná buničina.

Ostré zeleniny - jako je květák, zelí, kapusta, zbavujeme čpavých látek tím, že je necháme při vaření chvíli odkryté, aby mohly těkavé látky uniknout s první párou.

Vhodné hrnce pro vaření zeleniny

Hrnce k přípravě zeleniny by měly být kvalitní - nejlépe z nerezové oceli, s rovným dnem a doléhající poklicí, aby se pokrm dostal rychle do varu a jeho příprava trvala co nejkratší dobu. Velice vhodný pro přípravu tepelně upravené zeleniny je i parní hrnec.

Správné skladování zeleniny

  • Zeleninu uskladňujeme ve vzdušné, větrané, suché a chladné místnosti.
  • Zelenina by měla být při skladování rozložená a vybalená z obalů.
  • Zeleninu pečlivě očistíme od hlíny a jiných nečistot.
  • Některé druhy zeleniny je možné uskladnit ve spodní části lednice.
  • Při nutném skladování dbáme, aby zůstala suchá.

Při dnešní možnosti nakupovat všechnu zeleninu celoročně, je vhodné kupovat jen množství, které spotřebujeme ihned. Výhodná je i zelenina hluboce zmrazená, která si rovněž uchovává cenné látky a vitamíny.

Nejčastější chyby při skladování potravin v lednici

Rady, jak uskladnit ovoce a zeleninu

Odrůdy brambor vhodné k uskladnění

Ekologické pěstování ovoce a zeleniny

Pěstujeme ovoce a zeleninu na balkóně

Netradiční druhy zeleniny

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies