Odrůdy brambor vhodné k uskladnění

Brambory jsou přílohou i hlavním jídlem. Chcete si udělat zásoby brambor na zimu a nevíte, které odrůdy jsou vhodné pro dlouhodobější skladování? Rady k výběru odrůd a rozlišení varných typů.

Brambory

Brambory a odrůdy vhodné k uskladnění

DALI

Odrůda DALI je ranná konzumní odrůda, vhodná pro dlouhodobé skladování. Tato odrůda brambor má pevnou konzistenci, netmavne, má oválné hlízy, žlutou hladkou slupku, žlutou dužninu. Výnos odrůdy DALI je střední až vysoký, je středně odolná proti napadení virovými chorobami a odolná proti strupovitosti. Varný typ BA.

ROSSELA

ROSSELA je poloraná až polopozdní konzumní odrůda brambor, vhodná pro dlouhodobější uskladnění. Brambory jsou pevnější konzistence, tmavější, slupka je červená a hladká, dužnina tmavě žlutá. ROSSELA má velmi vysoký výnos a je velmi odolná proti napadení virovými chorobami. Varný typ B.

DITTA

Tato odrůda brambor je poloranná, vhodná pro dlouhodobější skladování. Brambory jsou středně pevné až pevné konzistence, středně tmavé, velmi chutné. Slupka je červená a hladká až středně hrubá. Barva dužniny je tmavě žlutá. Výnos odrůdy DITTA je středně vysoký, odrůda je méně odolná proti napadení virovými chorobami. Varný typ AB.

KARIN

Odrůda KARIN je středně ranná konzumní odrůda, vhodná pro dlouhodobější skladování. Brambory jsou středně pevné konzistence, dužnina je žlutá, slupka je hladká a také žlutá. Výnos odrůdy KARIN je středně vysoký. Odrůda je odolná proti virovým chorobám. Varný typ BA.

AGRIA

AGRIA je poloranná až polopozdní odrůda, vhodná pro dlouhodobé skladování. Brambory jsou kypřejší konzistence, středně až silně moučnaté, netmavnoucí. Slupka AGRIE je žlutá, hladká až středně hrubá. Dužnina této odrůdy brambor je tmvě žlutá. AGRIA je středně odolná proti napadení virovými chorobami, výnos je středně vysoký. Varný typ B.

MARABEL

Ranná konzumní odrůda brambor, vhodná pro dlouhodobější skladování. Brambory jsou středně pevné konzistence, velmi chutné, po uvaření netmavnou. Slupka je středně hrubá až hladká, vždy žlutá. Barva dužniny je tmavé žlutá. MARABEL je velmi odolná proti napadení virovými chorobami, výnos je vysoký. Varný typ B.

Varné typy brambor

  1. Varný typ A - pevné - salátové (pro vaření ve slupce, vhodné na bramborový salát apod.)
  2. Varný typ B - polopevné přílohové - (do salátů, gulášů, na restování, jako příloha)
  3. Varný typ C - polomoučné - (vhodné na bramboráky, do polévek, gulášů, těst, knedlíků, bramborových kaše)
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 33 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies