<!-- -->
Do lednice nikdy nedáváme zchladnout horké potraviny!
Nejhorší, co můžeme udělat, je dát teplé jídlo zchladit do lednice. Rázem bude spotřeba energie mnohem vyšší, navíc se teplo přenese i na ostatní skladované potraviny, což může způsobit proces množení bakterií a hnilobný proces. Jídlo dáváme do lednice vždy studené!
Teplota v lednici by se měla pohybovat mezi 0 a 5°C
Potraviny skladujeme v lednici s teplotou od 0 do 5 °C. Čím vyšší teplota při skladování potravin bude, tím je vyšší riziko množení bakterií a hnilobného procesu. I když elektřina neustále zdražuje, záměrně zvyšovat teplotu v lednici se rozhodně nevyplácí.
Potraviny skladujeme s rozumem
Potraviny v lednici uskladníme tak, aby kolem nich mohl proudit vzduch. Často lidé skladují potraviny co nejvíce u okrajů lednice - to je ale chyba. Rozložíme je rovnoměrně po celé ploše. Ve vrchní části skladujeme hotové vařené pokrmy, uprostřed ryby a maso a ve spodní části mleté a drůbeží maso.
Časté otevírání dveří lednici škodí
Snažte se také, abyste co nejméně otevírali dveře u lednice. Otevírání dveří každých 5 minut jí rozhodně nesvědčí a navíc způsobí, že se teplota uvnitř zvýší a bude zapotřebí více energie pro zajištění optimálních podmínek.
Syrové maso skladujeme v uzavřených nádobách
Syrové maso nikdy neskladujeme volně na talíři, ale vždy jej v lednici skladujeme v uzavřených nádobách. Mohou se v něm vyskytovat bakterie, které se sice tepelnou úpravou zničí, ale během skladování v lednici je syrové maso na talíři schopno kontaminovat další potraviny, které se již tepelně nezpracovávají.
Ovoce a zeleninu skladujte neomytou a bez sáčků
Další velmi častou chybou, je skladování ovoce a zeleniny. Ty skladujeme ve spodní části lednice ve speciálních zásuvkách. Jejich výhodou je, že v nich bývá tepleji - jsou oddělené od prostoru ledničce a neproudí do nich tolik studeného vzduchu. Ovoce i zeleninu skladujeme neomytou a bez přenosných obalů (mikrotenových sáčků, fóliových obalů, apod.).
Aromatické potraviny neskladujeme společně s mléčnými výrobky
Mléčné výrobky, jako je například jogurt, tvaroh a nebo máslo snadno nasáknou vůně i pachy, proto je skladujeme uzavřené co nejdál od jiných aromatických potravin.
Diskuze