Rady, jak uskladnit ovoce a zeleninu

Zima už pomalu klepe na dveře, a není od věci, udělat si na ni pořádné zásoby. V dnešním článku si povíme důležité informace o tom, jak správně skladovat ovoce a zeleninu, aby co nejdéle vydrželi.

Jablka

Skladování jablek a hrušek

Nejvhodnější čas pro sklízení jablek a hrušek je, jakmile plody dorostou do maximální velikosti, ale plody ještě nezačaly měknout. Vhodnými místy na skladování jablek a hrušek jsou garáže, studené sklepy a také nevytápěné pokoje v domě s ideální vlhkostí. Plody skladujeme při optimální teplotě 0 - 4 °C.

Skladování brambor

Pokud se rozhodneme brambory kratší nebo delší dobu skladovat, je důležité, aby byly uloženy na suchém, vzdušném místě, ve tmě a chladu. Předejdeme tak hnilobě i předčasnému vyklíčení. Pro zabránění klíčení je nejvhodnější teplota 2 - 4 °C, která se udržuje u sadbových brambor.

Skladování cibule a česneku

Palice cibule a česneku musí být před skladováním pevné. Skladujeme je na suchém, trochu chladném a tmavém místě.

Skladování pórku

Ideální je skladování pórku ve studeném pařeništi nebo skleníku. Teplota pro skladování by měla být kolem 0°C.

Skladování mrkve

Mrkev sklízíme koncem října, když nať už nemá tak svěží barvu. Rycími vidlemi mrkev uvolníme a nať vytáhneme ze země. Oklepeme ulpívající zeminu, nať uřízneme ve výšce asi 1 centimetru a vytřídíme poškozené kořeny. Zdravou mrkev uskladníme v bedně. Ukládáme vždy řadu mrkve vedle sebe střídavě špičku a hlavu. Jednotlivé vrstvy proložíme vrstvou rašeliny s pískem, nebo vlhkou lehkou zeminou.

Skladování ořechů

Déle vydrží ořechy nevyloupané ze slupky, uskladněné na suchém, větraném místě, v plátěném pytli. Vyloupané ořechy skladujeme dobře uzavřené v mrazničce, kde vydrží až 1 rok, nebo v chladničce, kde vydrží 4 - 6 měsíců.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies