Skladování jablek a hrušek
Nejvhodnější čas pro sklízení jablek a hrušek je, jakmile plody dorostou do maximální velikosti, ale plody ještě nezačaly měknout. Vhodnými místy na skladování jablek a hrušek jsou garáže, studené sklepy a také nevytápěné pokoje v domě s ideální vlhkostí. Plody skladujeme při optimální teplotě 0 - 4 °C.
Skladování brambor
Pokud se rozhodneme brambory kratší nebo delší dobu skladovat, je důležité, aby byly uloženy na suchém, vzdušném místě, ve tmě a chladu. Předejdeme tak hnilobě i předčasnému vyklíčení. Pro zabránění klíčení je nejvhodnější teplota 2 - 4 °C, která se udržuje u sadbových brambor.
Skladování cibule a česneku
Palice cibule a česneku musí být před skladováním pevné. Skladujeme je na suchém, trochu chladném a tmavém místě.
Skladování pórku
Ideální je skladování pórku ve studeném pařeništi nebo skleníku. Teplota pro skladování by měla být kolem 0°C.
Skladování mrkve
Mrkev sklízíme koncem října, když nať už nemá tak svěží barvu. Rycími vidlemi mrkev uvolníme a nať vytáhneme ze země. Oklepeme ulpívající zeminu, nať uřízneme ve výšce asi 1 centimetru a vytřídíme poškozené kořeny. Zdravou mrkev uskladníme v bedně. Ukládáme vždy řadu mrkve vedle sebe střídavě špičku a hlavu. Jednotlivé vrstvy proložíme vrstvou rašeliny s pískem, nebo vlhkou lehkou zeminou.
Skladování ořechů
Déle vydrží ořechy nevyloupané ze slupky, uskladněné na suchém, větraném místě, v plátěném pytli. Vyloupané ořechy skladujeme dobře uzavřené v mrazničce, kde vydrží až 1 rok, nebo v chladničce, kde vydrží 4 - 6 měsíců.
Diskuze