Netradiční druhy zeleniny

V dnešním článku vám představíme kuriózní druhy zeleniny, které můžete pěstovat na své zahrádce bez větších obtíží. Vyzkoušejte a překvapte své okolí něčím novým a neobvyklým.
Okrasná okurka

Znáte jedlou chryzantému?

Možná si myslíte, že jsme si popletli titulek. Chryzantéma není přeci zelenina, ale krásná květina? Ano, je to tak, ale i tak. Tato jedlá varianta chryzantémy s jemnou a příjemnou vůní i chutí je speciálně vyšlechtěná kopretina věncová, Chrysanthemum coronarium.

Jak jedlou chryzantému pěstovat?

Chryzantému můžeme pěstovat v jakémkoliv klimatu, zajímavostí je, že i na nejrůznějších půdách. Semena vyséváme od jara do pozdního léta přímo na záhon. Mladé rostliny lze opakovaně sklízet již za 4 až 5 týdnů od výsevu.

Nové odrůdy čínského zelí Mizuna a Mibuna

Tyto orientální odrůdy čínského zelí, které můžeme zakoupit pod označením Mizuna a Libuna, můžeme bez problému pěstovat na své zahrádce.

Jak pěstovat čínské zelí

Ranné výsevy se provádějí v únoru, výsadba na volné záhony se provádí v první polovině dubna. Tyto dvě odrůdy čínského zelí jsou již koncem dubna (nejpozději v první dekádě května) v konzumní zralosti, rostou velmi rychle.

 

Snáší mrazíky až do -5°C. Mizunu i Mibunu pěstovanou v květináči můžeme uchovat v bezmrazé místnosti až do zimních měsíců.

Okrasné dýně už má každý, okrasné okurky málokdo!

Okrasné dýně jsou mezi českými zahrádkáři velmi oblíbené a také rozšířené. Z pestré nabídky jejich netradičních tvarů, si vybere opravdu každý. Pokud chcete pěstovat něco nového, co vám bude každý soused závidět, můžete vyzkoušet okrasné okurky.

 

Doporučujeme Cucumis dipsaceus (okurka ježek). Tato zelenina má plody vejcovitého tvaru s ostny, které jen tak někdo nepřehlédne.

Další zajímavosti z rubriky Rady zahradníka:

Rady pro krásnou zahradu

Odrůdy brambor vhodné k uskladnění

Výsadba cibulovin na podzim

Zahrada – orba, rotavace, kultivace

Originální nápady pro vaši zahradu

Rady k výběru venkovního osvětlení

Práce na zahradě – osevní postupy a sledy

Kdy zvolit lamelový plot?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies