Jaká známe hnojiva?
Jestliže budeme rostliny hnojit pravidelně, můžeme se pak déle radovat z jejich zelené krásy. Ke hnojení je možno použít dusíkaté hnojivo, draselné hnojivo, fosforokyselé, listové, univerzální, organické a nebo mikrobiologické hnojivo. Všechna hnojiva jsou k dostání ve formě prášku, granulí, tyčinek, tabletek a v tekuté formě (čili koncentráty). Ovšem pozor, s hnojením se to taky nesmí přehnat. Pokud je rostlina přehnojená, vykvétá později, poupata před rozkvětem mohou opadávat a hrozí riziko poškození listů a kořenů rostliny.
Kdy není vhodné rostliny přihnojovat
Hnojení síranem draselným - výhody a nevýhody
Co víte o mikrobiologických hnojivech?
Jde o hnojící preparáty, které obsahují komplexní potřebné mikroorganismy a další produkty pro optimální růst rostlin. Mikrobiologická hnojiva jsou dostupná v různých druzích fyziologických roztoků, která mají vliv na zdravý rozvoj rostlin i na jejich období květu. Hnojiva mají schopnost zlepšovat vrstvy zeminy, díky svému aktivnímu působení. I při použití mikrobiologických hnojiv je třeba se řídit instrukcemi uvedenými na obalech. Při hnojení pokojových rostlin stačí provést postřik jedenkrát nebo dvakrát za týden.
Řešení pro ekologické zemědělství
Mikrobiologická hnojiva jsou vhodná a velmi využívaná ekologickými zemědělci, v tomto zemědělství se totiž chemické vstupy používat nesmějí. Zemědělci věří, že tyto hnojiva zlepší příjem živin rostlinami a také mají podíl na kvalitě jejich produktů, tedy bioproduktů. Použití mikrobiologických hnojiv je mnohem šetrnější k životnímu prostředí, než různé chemické vstupy. Nehrozí například znečištění povrchových vod dusičnany. Při užívání chemických hnojiv je možné snížení cukrů a vitaminů v produktech zemědělství. Všechny tyto faktory tedy vedou zemědělce k nákupu mikrobiologický preparátů.
Mikrobiologická hnojiva v Japonsku
V Japonsku se mikrobiologická hnojiva těší velké oblibě. Japonští zemědělci vědí, že hnojiva pomáhají stimulovat příjem živin rostlin, urychlují rozklad slámy a jiných organických odpadů a zlepšují půdní strukturu. K používání mikrobiologických hnojiv zemědělce motivuje například zvýšení výnosu a kvality jejich plodin za relativně nízkou cenu. Není potřeba velkých investic ani práce.
Kdy hnojit či nehnojit?
Ať už jde o mikrobiologická hnojiva či jiná, nehnojte rostliny v období jejich klidu a na konci periody růstu. Rostliny, které přesadíte nebo jste je zrovna koupili pohnojte až za dva týdny. Nehnojte ani nemocné rostliny, zvlášť pokud vám příčina onemocnění není známá nebo je postižen kořenový systém.
Diskuze