Kdy není vhodné rostliny přihnojovat

Pokojové, balkonové i venkovní rostliny potřebují pravidelně přihnojovat. Existují však i taková období, kdy může hnojení rostlinám ublížit. Víte, která hnojiva jsou pro vaše rostliny nejlepší a kdy je raději nepřihnojovat?

Rostlina, zemina

Pokojové rostliny vyžadují častější hnojení

Rostliny, které rostou volně v přírodě, čerpají potřebné živiny z půdy. Pokojové a balkonové rostliny mají omezený prostor a jsou odkázané pouze na takový přísun minerálů a prvků, který jim dopřejeme my. Jejich pěstování je proto náročnější a pro svůj růst vyžadují častější hnojení a mnohem větší péči. Pokojové rostliny se hnojí přibližně jednou za měsíc, výjimkou jsou palmy, které vyžadují hnojení jednou za dva až tři týdny. Rostliny, které kvetou, hnojíme rovněž nejméně dvakrát v měsíci.

Pokojové rostliny nehnojíme v případě, že nastává období klidu. Nehnojíme ani před tímto obdobím a také v době, kdy jsme rostliny právě přesadili. Rostlinkám dáme několik týdnů čas i v případě, že jsme si je přinesli ze zahradnictví. Zde se rostliny pravidelně přihnojují, proto počkáme alespoň 3 týdny. Hnojení se vyhneme i tehdy, vykazuje-li rostlina jakoukoli nemoc a dosud jsme nezjistili, oč se jedná. Nezodpovědné a bezhlavé hnojení je horší než žádné hnojení. Přebytek hnojiva může rostlinu úplně zahubit.

Která hnojiva použít pro pokojové rostliny?

Každá rostlina potřebuje pro svůj růst různé minerály a další prvky. Bylo by tedy sobecké hnojit ji pouze jedním preparátem i za předpokladu, že má pozitivní vliv na její růst a kvetení. V zahradnictví lze koupit tekutá hnojiva pro pokojové rostliny, která obsahují minerální látky, draslík, dusík a fosfor. Všechny tyto prvky jsou namíchány v takovém poměru, který přesně vyhovuje pokojovým rostlinám.

Pokojové rostliny lze hnojit i jinými přípravky, například tabletami nebo tyčinkami, které se zapíchnou do zeminy. Tyčinky pak uvolňují živiny postupně. Dojde-li k přehnojení, rostlina vykvete později a nerozvitá poupata mohou opadat. Zároveň může dojít k poškození kořenů i listů. Pro všechny pokojové rostliny platí téměř stejná pravidla, kromě kaktusů, které nesnesou organické hnojivo.

Choroby a škůdci masožravých rostlin

Hnojení pokojových a balkónových rostlin má svá pravidla

Smutnice na pokojových rostlinách

Herbicidy, fungicidy, pesticidy a insekticidy - co k čemu slouží?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies