Smutnice na pokojových rostlinách

Larvy smutnic škodí klíčícím a také mladým pokojovým rostlinám. K účinnému boji můžeme použít hlístice, insekticidy a nebo tabákový nálev.

Rostlina, zemina

Jak smutnice vypadá?

Smutnice (Sciara sp.) jsou drobné nenápadné šedavé mušky z čeledi smutnicovitých (Sciaridae). Po celém světě existuje velké množství druhů smutnic, které jsou si navzájem velmi podobné. Dospělí jedinci rostlinám nijak neškodí, škodí zejména larvy, které ožírají vláskové kořínky rostlin a oslabují zejména klíčící a mladé rostliny. Larvy jsou velké pouhých několik milimetrů, jsou průhledné a mají černou hlavu.

Ochrana pokojových rostlin před smutnicemi

Dospělé mušky lze lapat optickými lapači (žlutými lepovými deskami). K likvidaci larev smutnic, které přežívají v pěstebním substrátu, je vhodné použití biologické ochrany - nejlépe použití hlístic Steinernema feltiae. Sáček s pěti miliony hlístic stojí okolo 100 korun a vystačí na 10 m2 plochy. Sáček vsypeme do nádoby s vlažnou vodou, pořádně rozmícháme a necháme půl hodiny odstát. Hlístice nejlépe pracují při teplotě pěstebního substrátu mezi 15 až 25 °C - parazitují na larvách smutnic tak dlouho, dokud je všechny nevyhubí. Použít můžeme také insekticidy (Mospilan, Karate, apod.).

Tip:

Zkušení pěstitelé doporučují rostliny, které jsou napadeny smutnicemi, pravidelně rosit tabákovým nálevem. Hrst tabáku smíchejte s vodou a nechte několik dní louhovat. Poté přeceďte a nálevem přelijte postižené pokojové rostliny.

Prevence - sterilizace substrátu a správná zálivka

Pěstební substrát je vhodné před použitím sterilizovat (propařením v troubě nebo přelitím vroucí vodou). Pokojové rostliny zaléváme, až pěstební substrát zcela vyschne - vlhké prostředí prospívá k rozmnožování smutnic, navíc způsobuje hnilobu kořenů a žloutnutí listů u pokojových rostlin.

Nejčastějšími škůdci pokojových rostlin jsou mšice. Přečtěte si o nich více. Poradíme Vám, jak chránit pokojové rostliny před mšicemi.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies