Voda nejen v zahradě

Vodní prvky dokáží zahradě dodat to pravé kouzlo. Rozmýšlíte se, jestli si pořídíte bazén, vodní jezírko, fontánu nebo vodotrysk? Přečtěte si náš článek, třeba vám usnadní výběr.

Zahradní jezírko

Zahradní fontánky a vodotrysky

Vodotrysky a fontánky jsou velmi efektivní doplňky, kterými můžete zkrášlit svoji zahradu. Ve speciálních prodejnách si můžete vybrat z velké škály tvarů a barev vodotrysků i fontánek (můžete si pořídit vodotrysk v podobě delfína, amora a nebo lva). 

Jaké jsou základní provozní podmínky čerpadel vodotrysků a fontánek?

Zařízení musí být zcela ponořené ve vodě a není možné dopustit, aby čerpadlo pracovalo na sucho. Čerpadla je možné používat pro čerpání při teplotě kapaliny do 35°C. Pomocí tohoto čerpadla není možné pumpovat zápalné kapaliny ani potravinářské tekutiny.

Vodní (zahradní) jezírka

Chcete si na své zahradě založit také zahradní jezírko? Nic není nemožné. Stačí pouze trocha snahy, která se vám mnohokrát vrátí při pěkném pohledu na své zahradní jezírko.

Jezírko by nemělo být umístěno v trvalém stínu, ale ani na místě osluněném po celý den. Není vhodné ani místo pod košatými listnatými stromy, které znečišťují hladinu padajícím listím. Ideální je místo, kam slunce svítí pět hodin denně. Velmi efektně vypadají vodní jezírka, která jsou oblemovaná malými nebo většími kameny. Ideální jsou žulové nebo břidlicové.

Typy vodních jezírek:

  • fóliová jezírka (v rodinných zahradách nejčastější)
  • jezírka se stranami vyloženými přírodními kameny
  • jezírka založená starou klasickou metodou s využitím jílovitého podloží
  • přírodní koupací jezírka

Malé vodní fontánky jsou nejen bytu

Malé fontánky a kameny, ze kterých teče voda, jsou běžně dostupné v obchodních centrech. Tyto fontánky obdržíte i s rezervní nádrží na vodu, krytem na nádrž, tryskami a čerpadlem. Jsou to malé dekorativní vodní prvky, které vám zútulní a oživí vaše oblíbené zákoutí na vaší zahradě.

Dřevěné kádě s lekníny zdobí zahradu

Pokud si tedy nemůžete, ať už z důvodů finančních nebo prostorových, zřídit jezírko, neznamená to, že byste se museli vzdát vodního prvku v zahradě. Náhražka v podobě dřevěných kádí osázených lekníny a jinými vodními rostlinami může splnit svůj estetický účel také. Pokud si tedy nemůžete na své zahradě jezírko vytvořit, můžete jednoduše vybudovat vodní plochy, které nejen že vypadají dobře, ale mohou být i přenosné.

Bazén v zahradě

Bazény používáme pro aktivní odpočinek, zábavu, sportovní vyžití, osvěžení. Bazény jsou určeny jak do exteriérů, tak do interiérů zahrad. Dáte-li přednost umístění bazénu do exteriéru, nebo interiéru – záleží na vašich možnostech nejen finančních, ale také prostorových. Vnitřní bazény mohou být využívány celoročně, venkovní bazény umožňují jen sezónní vyžití.

Typy bazénů

  • Plastové bazény
  • Betonové bazény
  • Samonosné (nadzemní) bazény
  • Bazény vnitřní a venkovní

Praktická rada na závěr

Ozdoby a vodní mísy, přes které proudí voda, by neměly být z porézního pískovce, protože jej brzy pokryjí zelené řasy a museli byste tyto nádoby pravidelně a pracně čistit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies