Delfín skákavý

Delfín je krásný a inteligentní tvor. Pro antické Řeky byl symbolem svobody, volnosti a štěstí. Často delfíny zobrazovali ve svých uměleckých dílech.Zde naleznete zajímavosti ze světa delfínů.
Delfín

Delfín skákavý

Delfín je krásný a inteligentní tvor. Pro antické Řeky byl symbolem svobody, volnosti a štěstí. Často delfíny zobrazovali ve svých uměleckých dílech.Zde naleznete zajímavosti ze světa delfínů.

Zoologický název

Tursiops truncatus

Výskyt

Delfíni se vyskytují ve všech mořích a oceánech.

Potrava

Delfíni nemusí pít. Všechnu vodu, kterou potřebují, získají z ryb a chobotnic, jimiž se také živí. Delfíni mají, jako všichni ozubení kytovci, jenom jeden dýchací otvor.

Délka

Délka delfína se pohybuje v rozmezí 150 – 400 centimetrů.

Váha

Delfíni váží 150 – 300 kilogramů, vyjímečně až 650 kilogramů.

Věk

Delfíni se dožívají 30 – 35 let.

Rozmnožování

Delfíni jsou savci a proto rodí živá mláďata. Vývoj plodu v děloze trvá 10 – 12 měsíců. Samice rodí pouze jedenkrát za tři roky jedno mládě.

Vztah delfínů a člověka

Vztah delfínů a lidí je velmi dobrý. Pokud delfín získá ve člověka důvěru, je možné naučit toto zvíře mnoha dovednostem. Výborným příkladem dobrých vztahů delfínů a lidí jsou delfinária. Zde se můžete přesvědčit, že pokud vám zvíře opravdu věří, udělá pro vás cokoliv.

Zajímavosti ze světa delfínů

  • Delfín může dosáhnout rychlosti vyšší než 40 kilometrů za hodinu.
  • Pomocí dýchacích orgánů a speciálního jazyka dokážou delfíni vydávat zvuky, jako je pískání, vrzání, štěkání nebo mlaskání a těmito zvuky se mezi sebou dorozumívají.
  • Delfín vydá signál, který se šíří zvukovou vlnou. Tato vlna se při nárazu na nějaký objekt obrací zpět. Delfín dokáže tuto odraženou vlnu zachytit, a tak určit vzhled, vzdálenost a velikost objektu.
  • Samice delfínů spí nad vodou, kdežto samci pod vodou, tudíž se musí každých 15 minut vynořit, aby se mohli nadechnout.

Druhy delfínů

  • Delfín skákavý
  • Delfín ganžský
  • Delfín obecný
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.1 Počet: 27 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies