Leknín a jeho pěstování

Leknín bílý, růžový je nejpoužívanější vodní rostlinou, kterou vysazujeme pro okrasu zahradních jezírek. Více o pěstování leknínu, o jeho přezimování a druzích naleznete zde.
Leknín

Leknín a jeho pěstování

Leknín bílý, růžový je nejpoužívanější vodní rostlinou, kterou vysazujeme pro okrasu zahradních jezírek. Více o pěstování leknínu, o jeho přezimování a druzích naleznete zde.

Leknín – stanoviště

Leknín, královna květů rostlin vodní říše, miluje především slunce a teplou vodu. Proto necháváme jižní část kolem jezírka volnou a větší rostliny sázíme na sever a severovýchod.

Leknín – výsadba

Leknínům svědčí klidná a teplá voda. Chladná a proudící voda opožďuje jejich růst. Také přílišná hloubka zpomaluje prohřátí vody. Sázet můžeme přímo na dno nádrže nebo do nádob (bedničky, kbelík, umyvadlo z umělé hmoty apod.), které se dají na dno nebo se dle potřeby podloží. Vysázené lekníny mají mít jenom špičky mírně pokryty zeminou.

Leknín – substrát

Pro pěstování leknínu stačí těžší jílovitá zahradní zem, chceme-li jí přilepšit, promícháme starý dobře proleželý kompost (nejlépe z kravského hnoje).

Leknín – spon při výsadbě

Pro jednu rostlinu rezervujeme alespoň jeden metr čtvereční vodní plochy.

Leknín – výživa

Jako hnojiva používáme kostní moučku, rohovou moučku, hořčík. Čerstvý hnůj nedáváme, nerozložené látky v něm obsažené podporují hnilobné procesy ve vodě.

Leknín – přezimování

Na zimu necháme lekníny pod vodou, pokud možno v největší hloubce, kde je jim nejlépe (stačí přes 40 cm vody).

Leknín – základní druhy leknínů

  • Leknín bílý
  • Leknín růžový
  • Leknín žlutý
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies