Vánoční recept na smaženého kapra na šalvěji ( pro 4 osoby )
4 porce kapřích řízků, 1 vejce, 0, 05 l bílého vína, 80 g hladké mouky, 100 g strouhanky, olej, citrónová šťáva, šalvěj, sůl
Jak budeme postupovat
Porce kapra omyjeme, osušíme, osolíme a vydatně zakapeme citrónovou šťávou. Posypeme drcenou šalvějí a zabalíme do potravinářské fólie. Naloženého kapra uložíme na několik hodin do lednice. Nejlepší je rybí maso naložit ráno, aby bylo maso k přípravě večeře dobře odleželé. Vymícháme si těstíčko z vejce, vína a špetky soli.
Kapří řízky obalujeme v hladké mouce, vaječném těstíčku a strouhance. Zvolna smažíme v pánvi, do které jsme dali dostatek oleje. Hotové porce dáme okapat od oleje na papírové ubrousky. Jako příloha je vhodný vídeňský bramborový salát.
Vánoční recept na lázeňského kapříka ( pro 4 osoby)
1 celý kapr, 100 g cherry rajčátek, 100 g čerstvých žampiónů, 100 g šunky, kousek másla, 0,1 l šlehačky, 2 vajíčka, 150 g sýru Primátor nebo jiný obdobný, sůl a plátky citrónu
Jak budeme postupovat
Kapra důkladně očistíme a omyjeme. Nakrájíme na porce, lehce osolíme a osmahneme na pánvi, kde jsme rozpustili máslo. Naskládáme do zapékací misky. Na výpeku z kapra orestujeme plátky žampiónů spolu s nakrájenými nudličkami šunky a přepůlenými rajčátky, lehce osolíme.
Zjemníme šlehačkou a navršíme do misky na porce kapra. Strouhaný sýr smícháme s vejci a navrstvíme na rybu. Dáme zapéct do středně vyhřáté trouby. Podáváme ozdobené plátky citrónu a pomeranče s různě upravenými bramborami a zeleninovou oblohou.
Diskuze