Perníčky, které jsou měkké do druhého dne
K přípravě perníčků budete potřebovat 400 gramů hladké mouky, 140 gramů moučkového cukru, 50 gramů másla, 2 vejce, 2 lžíce dobrého tekutého medu, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření, 1 žloutek na potření po upečení a bílkovou polevu na ozdobení.
Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte med, rozpuštěné máslo, vejce a ručně zpracujte na měkké a poddajné těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici. Troubu předehřejte na 160 °C. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru a vykrajujte z něj libovolné tvary. Pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 8 až 10 minut a po vytažení ihned potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Vychladlé perníčky můžete zdobit polevou z bílků.
Rychlé citrónové cukroví
K přípravě citrónového cukroví budete potřebovat 400 gramů hladké mouky, 200 gramů moučkového cukru, 120 gramů másla, 100 mililitrů zakysané smetany, 1 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva, jedlou sodu na špičku nože, 2 lžičky citrónové kůry a šťávu z jednoho citrónu.
Máslo vyšlehejte do pěny a přidejte polovinu hladké mouky. Dobře promíchejte a postupně přidejte ostatní suroviny. Opět vše dobře promíchejte a nakonec postupně přidejte druhou polovinu mouky. Zpracujte v kompaktní těsto, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice cca na 1 hodinu. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru a vykrajujte z něj libovolné tvary. Pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 8 až 10 minut v předem vyhřáté troubě na 180°C.
Rychlé tatrankové packy
K přípravě budete potřebovat 2 strouhané tatranky, 180 gramů hladké mouky, 130 gramů tuku (nejlépe tuk Iva), 50 gramů moučkového cukru, 50 gramů kokosu a půl vejce.
Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte nastrouhaný tuk a polovinu vejce. Ze směsi vypracujte vláčné těsto, kterým plňte tukem vymazané formičky. Pečte v předem vyhřáté troubě do růžova. Po upečené tatrankové packy obalte v moučkovém cukru.
Čokoládové důlkové koláčky
K přípravě budeme potřebovat 200 gramů hladké mouky, 120 gramů sádla, 50 gramů mletého cukru a 25 gramů tmavého kakaa. Na polevu si připravte šťávu z jednoho citronu, 1 kávovou lžička rumu, 100 gramů mletého cukru a rybízovou marmeládu.
Smíchejte všechny přísady v misce a ručně zpracujte na měkké a poddajné těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte hodinu odležet v lednici. Z odleželého těsta tvarujte malé kuličky, do každé udělejte uprostřed důlek a pečte v předem vyhřáté troubě na 150°C cca 15 až 20 minut. Do důlků vychladlých koláčků vždy dejte kousek rybízové marmelády a nakonec trochu citrónové polevy.
Diskuze