Sušenkové kostičky pro psy
K přípravě tohoto cukroví budeme potřebovat 3 hrnky celozrnné mouky, 2 polévkové lžíce tuku, 2 vejce, 1/4 hrnku melasy, 2 polévkové lžíce medu, 4 lžíce karobu (není nutný - nahrazuje kakao, které psi nesmí) a trochu vody.
Do mouky přidáme dvě vejce, rozpuštěný tuk, melasu, med a karob. Vše dobře propracujeme do hladkého těsta. Pokud je těsto tuhé a drobí se, přidáme do něj podle potřeby vodu. Poté těsto vyválíme na cca 1 – 2 centimetry hrubý plát a vykrajujeme z něj různé tvary.
Tip: Na internetu jsou k dostání speciální vykrajovátka ve tvaru psí kosti.
Na plech vymazaný tukem a nebo vyložený pečícím papírem poté klademe jednotlivé kousky a jemně povrch sušenek potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě při střední teplotě dokud nejsou sušenky hotové. Sušenky jsou po upečení poměrně tvrdé, pokud ale chceme aby změkly, stačí je nechat několik dní proležet.
Játrové kostky
K přípravě budeme potřebovat půl kilogramu drůbežích (mohou být i hovězí) jater, půl kilogramu ovesných vloček, 2 - 3 vejce a trochu majoránky k ochucení (případně trošku česneku).
Do mixéru vložíme všechny ingredience a umixujeme na kaši. Poté směs rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C přibližně 20 minut. Ještě teplé krájíme nožem na kostičky. Skladujeme v ledničce.
Masovo-těstovinové tyčinky
Budeme potřebovat 200 gramů předem uvařených těstovin, 100 gramů mletého masa, 20 gramů sýru eidam a trochu majoránky k ochucení.
Těstoviny nakrájíme na menší kousky, smícháme s mletým masem, sýrem a trochou majoránky. Vložíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do středně vyhřáté trouby zapéct. Po vychladnutí nakrájíme na menší tyčinky. Skladujeme v ledničce.
Mrkvové placičky
K přípravě budeme potřebovat 200 gramů nastrouhané mrkve, 1 vejce, 4 lžíce vody, 250 gramů celozrnné mouky, 3 lžíce oleje a půl prášku do pečiva.
Vejce utřeme s olejem a přidáme jemně nastrouhanou mrkev a vodu. Poté vmícháme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto. To rozválíme na 1 – 2 centimetry hrubý plát, ze kterého následně vykrajujeme kolečka. Na plech vymazaný tukem a nebo vyložený pečícím papírem poté klademe jednotlivé kousky a jemně povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě při střední teplotě dokud nejsou placičky hotové.
Tipy na chutné vánoční cukroví:
Nejoblíbenější druhy vánočního cukroví 1.díl
Nejoblíbenější druhy vánočního cukroví 2.díl
Diskuze