Recept na lososa s omáčkou z manga ( pro 4 osoby )
4 porce čerstvého lososa, 4 lžičky pepře čtyř barev, 650 g menších nových brambor, svazek řeřichy, sůl podle potřeby.
Na omáčku – 1 zralé mango, 3 jarní cibulky, 3 lžíce čerstvého koriandru, 2 lžíce šťávy z limetky, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky nasekaného nakládaného pepře, tabasco
Jak budeme postupovat
Pepř čtyř barev roztlučeme a pořádně jej vmáčkneme do očištěného lososa, poté necháme zaležet. Připravíme si brambory tak, že je důkladně omyjeme kartáčkem a v hrnci zalijeme vařící, lehce osolenou vodou. Vaříme je pozvolna do měkka. Mezi tím si dáme rozehřát teflonovou pánev s vroubkama a potřeme ji troškou oleje.
Vložíme rybu kůží dolů a pečeme na středním plameni asi 4 minuty. Totéž opakujeme i z druhé strany a pečeme, až je ryba hotová. Scedíme brambory a naaranžujeme je i s drobně nakrájenou řeřichou na talíře. Navrch položíme plátky hotového lososa a přelijeme omáčkou z manga.
Příprava omáčky
Mango oloupeme, zbavíme pecky a drobně pokrájíme. Přidáme jemně nakrájenou cibulku, nakládaný pepř, koriandr (který jsme drobně nasekali), šťávu z limetky, olivový olej a tabasco podle chuti. Důkladně promícháme a dáme na rybu.
Recept na pstruha s banánem ( pro 4 osoby)
4 pstruzi, citrónová šťáva, sůl, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké červené papriky, 1 lžička drceného kmínu, petrželová nať, olej, 2 napůl dozralé banány, 1 lžička másla, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce solamylu, 1 lžička moučkového cukru
Jak budeme postupovat
Ryby důkladně očistíme a do břišní dutiny dáme citrónovou šťávu, sůl, petržel a drcený kmín. Po krátkém odležení je obalíme v mouce smíchané s paprikou a trochou soli. Olej dáme rozehřát na pánev a ryby v něm opékáme do zlata.
Banány oloupeme a rozkrájíme na hranolky, které potřeme rozehřátým máslem, poprášíme solamylem, lehce posypeme práškovým cukrem a v pekáčku dáme upéct buď do trouby, nebo pod gril.
Talíře vyložíme listy hlávkového salátu, na ně upravíme pstruha, kterého pokapeme citrónem, na rybu dáme čtvrtinu pečených banánů a zdobíme tenkými plátky citrónu a čerstvou petrželovou natí. Podáváme s malými, vařenými, novými bramborami.
Diskuze