Jak správně nakládat s kořením v domácnosti
V dnešní době si donesete z obchodu koření, které se prodává v různých druzích obalů. Kvalitnější je tzv. svitenový obal, který je srovnatelný s mnoha zahraničními, co do estetiky i kvality. Sáček je pestrý a většinou má průhledné okénko, které nám dovolí si prohlédnout i obsah. Zároveň chrání koření před světlem. Takto balené koření se promítá i v jeho ceně.
Druhá řada je tzv. koření pro každé vaření – to je cenově přístupnější. Jedná se o ekonomické balení ( papír, polyethylen a hliník) nejzákladnějších, často používaných druhů koření jako je například paprika, kmín, černý pepř, majoránka, mletá skořice, nové koření a jiné. Není to v žádném případě nekvalitní koření. Je to stejná kvalita jako dražší koření, jen má méně nákladný obal.
Abychom s kořením byli spokojeni, dodržujeme tyto zásady:
1. Nekupujeme velkou zásobu koření, často je obměňujeme.
2. Nikdy je neskladujeme ve vlhku, na světle a ve špatně uzavřených kořenkách.
3. Poličku s kořením nikdy neumisťujeme nad sporák, kde je vlhko a teplo, které koření poškozuje.
4. Nepřehánějte používání koření. Hlavně u ostřejších druhů, jako je chilli, zázvor, pepř apod... Používá se u nich jemná míra, což je špetka mezi špičkami dvou prstů.
5. U mletého koření používáme nižší dávky, než u koření celého. Záleží také na jemnosti a čerstvosti mletí. Čím čerstvější, tím intenzivnější chuť.
6. Také si hlídáme dávkování koření. Zpočátku dáme koření méně, v dokončovací fázi pokrmu jej dokořeníme podle chuti.
7. Dáváme pozor, hlavně začátečníci, na kombinování různých druhů koření. Pro ty jsou vhodné již namíchané směsi koření na různé druhy jídel.
8. V jedné krabici neskladujeme otevřené sáčky s různými druhy koření. Vzájemně se ovlivňují vůně.
9. Koření nakupujeme vždy se známým původem, zkontrolujeme si dobu použitelnosti.
10. Lákavé nabídky kořenářek na tržnici můžou být v rozporu s hygienou, nebo se koření falšuje. Třeba jako „šafrán“ se prodává neúměrně předražená světlice barvířská.
Nebojte se méně známých druhů koření!
Nebojte se úměrného množství koření a vyzkoušejte i to méně známé. Koření totiž dává kuchaři do rukou velkou moc a ve své podstatě povzbuzuje čichové a chuťové buňky, podporuje vylučování trávicích šťav, zlepšuje zažívání i vyprazdňování střev, apod.
Zvýrazňuje chuť pokrmu, zlepšuje jeho barvu, potlačuje méně příjemný specifický pach (třeba u ryb) a zlepšuje vůňi či chuť připravovaného pokrmu.
A ještě rada na konec
Kuchařské fantazii se meze nekladou a koření exotické i bylinkové je v úměrné dávce pro zdravého člověka prospěšné a neškodné.
Diskuze