Koření do každé kuchyně

Koření dává kuchaři do rukou velkou moc, ktrerá může z obyčejného pokrmu vytvořit přímo delikatesu. Přečtete si více o koření. Víte, jak koření nakupovat a nebo správně skladovat?

Kořenky

Jak správně nakládat s kořením v domácnosti

V dnešní době si donesete z obchodu koření, které se prodává v různých druzích obalů. Kvalitnější je tzv. svitenový obal, který je srovnatelný s mnoha zahraničními, co do estetiky i kvality. Sáček je pestrý a většinou má průhledné okénko, které nám dovolí si prohlédnout i obsah. Zároveň chrání koření před světlem. Takto balené koření se promítá i v jeho ceně.

Druhá řada je tzv. koření pro každé vaření – to je cenově přístupnější. Jedná se o ekonomické balení ( papír, polyethylen a hliník) nejzákladnějších, často používaných druhů koření jako je například paprika, kmín, černý pepř, majoránka, mletá skořice, nové koření a jiné. Není to v žádném případě nekvalitní koření. Je to stejná kvalita jako dražší koření, jen má méně nákladný obal.

Abychom s kořením byli spokojeni, dodržujeme tyto zásady:

1. Nekupujeme velkou zásobu koření, často je obměňujeme.

2. Nikdy je neskladujeme ve vlhku, na světle a ve špatně uzavřených kořenkách.

3. Poličku s kořením nikdy neumisťujeme nad sporák, kde je vlhko a teplo, které koření poškozuje.

4. Nepřehánějte používání koření. Hlavně u ostřejších druhů, jako je chilli, zázvor, pepř apod... Používá se u nich jemná míra, což je špetka mezi špičkami dvou prstů.

5. U mletého koření používáme nižší dávky, než u koření celého. Záleží také na jemnosti a čerstvosti mletí. Čím čerstvější, tím intenzivnější chuť.

6. Také si hlídáme dávkování koření. Zpočátku dáme koření méně, v dokončovací fázi pokrmu jej dokořeníme podle chuti.

7. Dáváme pozor, hlavně začátečníci, na kombinování různých druhů koření. Pro ty jsou vhodné již namíchané směsi koření na různé druhy jídel.

8. V jedné krabici neskladujeme otevřené sáčky s různými druhy koření. Vzájemně se ovlivňují vůně.

9. Koření nakupujeme vždy se známým původem, zkontrolujeme si dobu použitelnosti.

10. Lákavé nabídky kořenářek na tržnici můžou být v rozporu s hygienou, nebo se koření falšuje. Třeba jako „šafrán“ se prodává neúměrně předražená světlice barvířská.

Nebojte se méně známých druhů koření!

Nebojte se úměrného množství koření a vyzkoušejte i to méně známé. Koření totiž dává kuchaři do rukou velkou moc a ve své podstatě povzbuzuje čichové a chuťové buňky, podporuje vylučování trávicích šťav, zlepšuje zažívání i vyprazdňování střev, apod.

Zvýrazňuje chuť pokrmu, zlepšuje jeho barvu, potlačuje méně příjemný specifický pach (třeba u ryb) a zlepšuje vůňi či chuť připravovaného pokrmu.

A ještě rada na konec

Kuchařské fantazii se meze nekladou a koření exotické i bylinkové je v úměrné dávce pro zdravého člověka prospěšné a neškodné.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies