Pěstujeme balkónové květiny – Aksamitník rozkladitý

Aksamitník rozkladitý (Tagetes patula) je jedna z nejméně z nejméně náročných letniček. Nejlépe se jí daří na plném slunci, snese však i polostín. Na půdu není náročná, dobře poroste v běžném zahradním substrátu.

Aksamitník rozkladitý

Všeobecně o aksamitníku

Aksamitník rozkladitý (Tagetes patula) je jednoletá, 15 až 30 centimetrů vysoká bylina pocházející z Mexika. Pěstuje se v řadě odrůdách, květy mohou být bílé, oranžové, tmavě červené. Jednotlivé odrůdy se liší tvarem a velikostí květů. Své jméno Aksamitníky dostaly na počest etruského boha jménem Tages, syna mocného Jupitera.

Pěstujeme balkónové květiny - lobelka drobná

Pěstujeme na zahrádce dvouletky

Zálivka a hnojení růží

Vhodné pěstební stanoviště

Rostliny umísťujeme na venkovní stanoviště po 15.květnu, kdy již nehrozí nebezpečí mrazíků. Stanoviště by mělo být chráněné před silným větrem. Aksamitník vyžaduje světlé stanoviště, ne však přímý sluneční svit. Optimální umístění je na jih, jihovýchod, případně jihozápad. Rostlinám vyhovují teploty okolo 21°C - 24°C.

Pěstební substrát a pěstební nádoby

Rostlinám se nejlépe daří v dobře propustném substrátu, bohatém na živiny. Ten si můžete koupit již předem připravený v každém větším zahradnictví (jedná se o speciální substrát pro pěstování balkónových květin). Substrát si můžete namíchat také sami ze zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1. Aksamitníku se nejlépe daří v podlouhlých keramických (cihlových) truhlících.

Tip:

Aksamitník odpuzuje háďátka, proto je vhodné vysadit jej v blízkosti růží.

Zálivka a hnojení

Zálivku provádíme pravidelně, nejlépe brzy ráno nebo v podvečer, kdy slunce příliš nepálí. Optimální je nechat pěstební substrát rostlin mírně vyschnout a teprve pak zalévat. V příliš vlhkém prostředí rostliny zahnívají, trpí chorobami a velmi špatně kvetou. Hnojíme dvakrát týdně speciálním hnojivem vhodným pro okrasné balkónové květiny s vysokým obsahem železa. Pravidelné odstraňování odkvetlých květenství prodlouží období květu.

Množení aksamitníku

Množení aksamitníku lze dvěma způsoby - řízkováním a nebo výsevem semen. Vhodnějším způsobem je výsev semen. Semena vysejeme do propustného hlínito-písčitého substrátu a umístíme na světlé a teplé místo. Během několika dnů semena vyklíčí.

Okrasné balkónové květiny - Hledíkovka

Okrasné balkónové květiny - Kejklířka

Pěstujeme balkónový řebříček

Pěstujeme na balkóně vějířovku

Pěstujeme surfinie

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies