Pěstujeme balkónové květiny - lobelka drobná

Lobelka drobná (Lobelia erinus) je až 20 centimetrů vysoká, okrasná, balkónová květina. Z bohatě větvených stonků vyrůstají drobné, světle zelené nebo načervenalé listy a drobné modré, bílé, růžové nebo fialové květy.

Lobelka drobná

Druhy lobelky

  • Cambridge Blue (světle modrá)
  • Blue Pearl (modrá)
  • White Lady (bílá)
  • Rosamund (růžová s bílým očkem)
  • Blue Cascade (jasně modrá)
  • Lilac Fountain (jemně lila)

Vhodné pěstební stanoviště

Rostliny umísťujeme na venkovní stanoviště po 15.květnu, kdy již nehrozí nebezpečí mrazíků. Stanoviště by mělo být chráněné před silným větrem. Lobelka vyžaduje světlé stanoviště, ne však přímý sluneční svit. Optimální umístění je na jih, jihovýchod, případně jihozápad. Rostlinám vyhovují teploty okolo 21°C - 24°C.

Pěstujeme na zahrádce dvouletky

Pěstujeme lichořeřišnici větší

Pěstujeme balkónové květiny - Gazánie

Pěstební substrát a pěstební nádoby

Rostlinám se nejlépe daří v dobře propustném substrátu, bohatém na živiny. Ten si můžete koupit již předem připravený v každém větším zahradnictví (jedná se o speciální substrát pro pěstování balkónových květin). Substrát si můžete namíchat také sami ze zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1.

Lobelii se nejlépe daří v podlouhlých keramických (cihlových) truhlících. Pokud pěstujete rostliny v klasických plastových truhlících, nezapomeňte na dno nádoby umístit cihlové střepy a vyvrtat otvor pro dobré odtékání přebytečné vody. Rostlinám se tak bude lépe dařit a porostou rychleji.

Zálivka a hnojení

Zálivku provádíme pravidelně, nejlépe brzy ráno nebo v podvečer, kdy slunce příliš nepálí. Optimální je nechat pěstební substrát rostlin mírně vyschnout a teprve pak zalévat. V příliš vlhkém prostředí rostliny zahnívají, trpí chorobami a velmi špatně kvetou.

Hnojíme dvakrát týdně speciálním hnojivem vhodným pro okrasné balkónové květiny s vysokým obsahem železa. Rostlina je citlivá na přesolení. Po prvním kvetení lobelku seřízněte o 1/3, pokvete pak až do podzimu.

Množení lobelky

Množení lobelie lze dvěma způsoby - řízkováním a nebo výsevem semen. Vhodnějším způsobem je řízkování, které není tak časově náročné, jako výsev semen a následná péče o ně.

Přezimování lobelie

Rostliny přezimují ve světlé a chladné místnosti s teplotou okolo 5 - 10 °C. Rostliny přes období zimního spánku zaléváme velmi zřídka. Na jaře rostliny vyjmeme, hluboce seřízneme a přesadíme do truhlíků s novou zeminou.

Pěstujeme balkónové květiny - ostruhatka

Pěstujeme balkónové květiny - fuchsie

Okrasné balkónové květiny - hledíkovka

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 12 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies