Pěstujeme lichořeřišnici větší

Lichořeřišnice větší je jednoletá okrasná rostlina, která pochází z Peru a Bolívie. Květy a listy této rostliny jsou jedlé a mají léčivé účinky. Listy i květ lze využít na nálev, salát či koupel.

Lichořeřišnice

Všeobecně o lichořeřišnici

Lichořeřišnice větší (Tropaelum majus) je jednoletá okrasná rostlina, která pochází z Peru a Bolívie. V Evropě je známa až od poloviny 17. století. Má dvě růstové formy - keříčkovou a nebo plazivou. Plazivá vytváří metrové výhony, keříčková dorůstá do výšky až 40-ti centimetrů. Vykvétá jednoduchými, jasnými, dekorativními, jednobarevnými voňavými květy s ostruhami. Květy mohou být oranžově-žluté, světle-žluté, šarlatově-červené a nebo jejich kombinace.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Listy i poupata lichořeřišnice obsahují mnoho vitaminu C a zdraví prospěšných látek. Díky dezinfekčním sloučeninám čistí plíce i močové cesty a léčí zánět. Tinktura z lichořeřišnice brání vypadávání vlasů.  Listy i květ lze využít na nálev, salát i koupel. Květy chutnají jemně a jsou velmi vhodné jako poživatelná ozdoba. Mohou se nakládat do octa, tak si dlouho uchovají svoji barvu. Lichořeřišnice rychle hořkne, sklízíme ji proto těsně před použitím.

Pro zajímavost:

Lichořeřišnice je osvědčenou rostlinou proti mšicím na okolní zelenině a ovocných stromech.

Pěstujeme lichořeřišnici

Vhodné pěstební stanoviště

Lichořeřišnici vyséváme buď v březnu do truhlíků nebo koncem dubna na venkovní záhon. Stanoviště by mělo být chráněné před silným větrem. Lichořeřišnice vyžaduje světlé stanoviště, ne však přímý sluneční svit. Optimální umístění je na jih, jihovýchod, případně jihozápad. Rostlinám vyhovují teploty okolo 21°C - 24°C.

Pěstební substrát a pěstební nádoby

Rostlinám se nejlépe daří v dobře propustném substrátu, bohatém na živiny. Ten si můžete koupit již předem připravený v každém větším zahradnictví (jedná se o speciální substrát pro pěstování balkónových květin). Substrát si můžete namíchat také sami ze zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1.

Lichořeřišnici se nejlépe daří v podlouhlých keramických (cihlových) truhlících. Pokud pěstujete rostliny v klasických plastových truhlících, nezapomeňte na dno nádoby umístit cihlové střepy a vyvrtat otvor pro dobré odtékání přebytečné vody. Rostlinám se tak bude lépe dařit a porostou rychleji.

Zálivka a hnojení

Zálivku provádíme pravidelně, nejlépe brzy ráno nebo v podvečer, kdy slunce příliš nepálí. Optimální je nechat pěstební substrát rostlin mírně vyschnout a teprve pak zalévat. V příliš vlhkém prostředí rostliny zahnívají, trpí chorobami a velmi špatně kvetou.

Azalka a její pěstování

Pěstování muškátů od A do Z

Pěstování fuchsií

Pěstujeme surfinie

Pěstujeme Milion bells

Bacopa ozdobí balkón i zahrádku

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies