Pěstujeme na balkóně vějířovku

Scaevola neboli vějířovka je velkokvětá převislá, samočistící a velmi odolná rostlina, která vytváří až 50 centimetrů dlouhé převisy. Vybrat si můžete ze tří barevných variant – bílé, modré a růžové.

Scaveola - vějířovka

Vhodné pěstební stanoviště

Rostliny umísťujeme na venkovní stanoviště po 15. květnu, kdy již nehrozí nebezpečí mrazíků. Stanoviště by mělo být chráněné před silným větrem. Scaevola vyžaduje světlé stanoviště, ne však přímý sluneční svit. Optimální umístění je na jih, jihovýchod, případně jihozápad. Rostlinám vyhovují teploty okolo 21°C - 24°C.

Pěstební substrát a pěstební nádoby

Rostlinám se nejlépe daří v dobře propustném substrátu, bohatém na živiny. Ten si můžete koupit již předem připravený v každém větším zahradnictví. Substrát si můžete namíchat také sami ze zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1. Scaevole se nejlépe daří v podlouhlých keramických (cihlových) truhlících. Pokud pěstujete rostlinu v klasických plastových truhlících, nezapomeňte na dno nádoby umístit cihlové střepy a vyvrtat otvor pro dobré odtékání přebytečné vody. Rostlinám se tak bude lépe dařit a porostou rychleji.

Zálivka a hnojení

Zálivku provádíme pravidelně, nejlépe brzy ráno nebo v podvečer, kdy slunce příliš nepálí. Optimální je nechat pěstební substrát rostlin mírně vyschnout a teprve pak zalévat. V příliš vlhkém prostředí rostliny zahnívají, trpí chorobami a velmi špatně kvetou.

Hnojíme dvakrát týdně speciálním hnojivem na surfinie s vysokým obsahem železa. Při nedostatku živin začnou listy žloutnout.

Množení vějířovky

Množení vějířovky lze dvěma způsoby - řízkováním a nebo výsevem semen. Vhodnějším způsobem je řízkování, které není tak časově náročné, jako výsev semen a následná péče o ně.

Množení řízkováním

Řízkování vějířovky je velmi hojně používaným způsobem jejich rozmnožování. Postačí když z matečné rostliny, která musí být zdravá a silná uříznete (můžete i ulomit) řízek dlouhý okolo 10 - 12 centimetrů. Řezná rána nemusí být přesná, na spodní části nového řízku mohou zůstat také listy. Takto připravený řízek namočíme do stimulátoru a můžeme zapíchnout do květináče nebo speciálních množárenských záhonů. Vhodným pěstebním substrátem je směs zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1/2. Pěstební teplota by se měla pohybovat okolo 25°C.

Přezimování vějířovky

Rostliny přezimují ve světlé a chladné místnosti s teplotou okolo 5 - 10 °C. Rostliny přes období zimního spánku zaléváme velmi zřídka. Na jaře rostliny vyjmeme, hluboce seřízneme a přesadíme do truhlíků s novou zeminou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.4 Počet: 17 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies