Nejčastější chyby při zavařování a mražení potravin

Přečtěte si více o nejčastějších chybách při zavařování a zamrazování potravin. Děláte následující chyby také Vy?

Zavařování potravin

Nejčastější chyby při zavařování potravin

Co vše můžeme zavařovat?

Zavařovat můžeme téměř vše - ovoce, zeleninu, houby i maso. Potraviny, které chceme zpracovávat by měly být kvalitní, čerstvé a dobře očištěné. Pro zavařování používáme sklenice se speciálními víčky s vlisovanou gumou, které musí být sterilní. Před zavařováním je dobré položit sklenice i víčka do horké, převařené vody a osušit je čistou utěrkou.

Trvanlivost a skladování zavařených potravin

Zavařeniny skladujeme v temnu a chladu víčkem dolů, abychom zabránili přístupu vzduchu a světla a vyvarovali se plísně. Pokud nalezneme v zavařenině plíseň, nekonzumujeme ji (ani po sejmutí plísně z povrchu zavařeniny). Kompoty skladujte po dobu maximálně 1 roku.

Zmrazování ovoce, zeleniny a hub

Sbíráme a sušíme bylinky na zimu

Chyby při zavařování potravin

  • Pokud ochutnáváme nálev, nebo třeba marmeládu, lžíci vždy po ochutnávce opláchneme - přítomnost slin způsobuje vyšší kazivost!
  • Nedoplňujte sklenice nálevem až těsně k hrdlu.
  • Přesvědčte se, zda-li nejsou sklenice prasklé nebo zda nemají poškozený okraj. Zkontrolujte také víčka, zda-li jsou v naprostém pořádku.
  • Nikdy nezavařujte maso s cibulí - cibule v zavařených pokrmech okamžitě kvasí.

Nejčastější chyby při zamrazování potravin

Co vše můžeme zmrazovat?

Zamrazit můžeme zeleninu, ovoce bez vysokého obsahu vody, všechny druhy masa, pečivo, vývary a hotová jídla. Pro zamrazování jsou nevhodné potraviny s vysokým obsahem škrobu, jako jsou brambory a rýže, dále rajčata, okurky, mléčné výrobky a produkty obsahující vejce a majonézu.

Trvanlivost zmražených potravin

Potraviny je nutné zužitkovat do roka od zmrazení, optimální doba uchování potravin v mrazničce je 2 až 3 měsíce.

Chyby při zamrazování potravin

  • Do mrazničky vkládáme zcela vychladlé potraviny, nejlépe v sáčcích a nebo ve vhodných nádobách (nádoby vhodné pro zamrazování).
  • Důležité je, aby potraviny obsahovaly co nejméně vzduchu. Vzduch potraviny vysušuje a zapříčiňuje vznik škodlivých látek.
  • Jednou rozmražené potraviny již není vhodné znovu zamrazit.
  • Velmi nebezpečné je opětovné zamrazování u masa, kde kromě mikrobiální činnosti dochází také k rozkladu bílkovin. Následkem se maso stává nepoživatelným a zdraví nebezpečným.

Zavařování okurek

Meruňky - zavařování meruněk

Švestky - zavařování švestek

Broskve - zavařování broskví

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies