Zmrazování ovoce, zeleniny a hub
ns.chim ns.chim
07.10.2007
Pokud si chcete ponechat část své úrody ovoce, zeleniny nebo hub na zimní období a nechce se vám trávit dlouhé hodiny zavařováním, postačí když vše snadno a jednoduše zmrazíte. Víte, jak se správně konzervují jednotlivé plodiny?
Zmrazování ovoce
Jednou z nejoblíbenějších a také nejsnadnějších úprav ovoce, která prodlužuje jeho trvanlivost, je zmrazování. Nejčastěji se takto prodlužuje trvanlivost u jahod, malin, ostružin, rybízu, angreštu, švestek, meruněk a také borůvek. Postačí, když nasbírané ovoce opláchnete, naskládáte do misky nebo plastového kelímku, vložíte do mikrotenového sáčku a dáte zmrazit. Větší kusy ovoce (například švestky nebo meruňky) je dobré napřed vypeckovat a rozkrojit napůl. Kyselejší druhy ovoce je dobré před zmrazením posypat krystalovým cukrem, aby po rozmrazení nebyly tak kyselé.
Návod na zmrazování zeleniny
U zeleniny se dá trvanlivost prodloužit také s pomocí zmrazování - druhu konzervace. Hrášek, mrkev, kukuřici, růžičkovou kapustu, celer, květák, petržel a fazolky tímto způsobem snadno a rychle uchováte v mrazáku po dlouhou dobu. Zeleninu nejprve omyjte vlažnou vodou, nechte okapat, nakrájejte ji na požadovaný tvar a poté zeleninu naskládejte do misky nebo kelímku, vložte do mikrotenového sáčku a dejte do mrazáku.
Zmrazování hub
Pokud chcete zamrazit houby, je nutné, abyste je nejprve tepelně opracovali. Čerstvé houby nejprve chvíli podusíte na pánvičce s olejem a poté je necháte vychladnout. Nakonec takto upravené houby rozdělíte do mikrotenových sáčků podle požadovaných porcí. Poté mikrotenové sáčky s houbami pevně uzavřete a dáte do mrazáku.
Nebo raději zavařujete?
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
4.0
Počet:
3
Nejlepší:
5
Nejhorší:
3
Diskuze