Cukety – zavařování cuket
Cuketa obsahuje karoteny, hořčík, vlákninu, fosfor, vápník, železo, měď, fluor, zinek, vitamin B, kyselinu listovou a niacin. Cuketa příznivě ovlivňuje srdce, ledviny a trávicí ústrojí, aktivuje látkovou přeměnu v buňkách, prospívá diabetikům a lidem s nadváhou, zvyšuje výkonnost mozku a soustředění.
Zavařované cukety
Co budeme potřebovat (sklenice o objemu 0,7 litrů)
300—400 gramů cukety, kopr, několik koleček cibule a mrkve, 3—4 zrnka pepře, 2—3 zrnka nového koření, bobkový list, hřebíček, 1 lžička hořčičných semínek, 750 mililitrů vody, 250 mililitrů octa, 70 gramů pískového cukru, 25 gramů soli, 9—10 tabletek umělého sladidla, tymián.
Postup přípravy
Cukety očistíme a nakrájíme na proužky. Větší plody zbavíme jader a oloupeme. Vodu, ocet, cukr, sůl a tymián povaříme 5—10 minut. Na dno sklenic položíme kousek kopru a střídavě vkládáme cukety, cibuli, mrkev, hořčičné semínka, bobkový list, pepř a nové koření. Vše nakonec zalijeme vychladnutým nálevem 1 centimetr pod okraj sklenice. Sklenice uzavřeme, utěsníme a sterilujeme 20 minut při teplotě 80°C.
Diskuze