Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Maliník a jeho pěstování

Maliník obecný (Rubus idaeus) je známý ovocný keřík, který zná snad každý z nás. Jeho plody jsou velice chutné a mají všestranné využití (zavařování, mražení, ovocné štávy .. atd.). Více o pěstování maliníku naleznete zde.
maliník

Maliník a jeho pěstování

Maliník obecný (Rubus idaeus) je známý ovocný keřík, který zná snad každý z nás. Jeho plody jsou velice chutné a mají všestranné využití (zavařování, mražení, ovocné štávy .. atd.). Listy maliníku se používají v lidovém léčitelství. Díky archeologickým nálezům víme, že maliny sbírali lidé již v neolitu. Z plodů se vyrábí sirupy a další nealkoholické nápoje například Kofola.

Maliník – stanoviště

Maliník obecný (Rubus idaeus) vyžaduje světlejší stanoviště, ne však přímé slunce. Půda by měla být propustná, s dostatečnou dávkou živin.

Maliník – výsadba

Maliník vysazujeme na podzim.

Maliník – spon výsadby

Rostliny maliníku vysazujeme ve sponu 50 x 60 centimetrů.

Maliník – hnojení

Maliník hnojíme na jaře, nejlépe kombinovaným hnojivem – CERERITEM.

Maliník – sběr plodů

Maliník plodí na letorostech vyrostlých z loňských výhonů. Plody sbíráme od července do srpna.

Maliník – údržba po sklizni

Po sklizni dvouleté odplozené, nemocné nebo slabé výhony odstřihneme těsně u země. Ponecháme jen nejsilnější letošní výhony. Na jaře příštího roku výhony zastřihneme o čtvrtinu, čímž podpoříme růst plodonosného obrostu.

Maliník – choroby a škůdci

Maliník je nejčastěji napadán broukem malinovníkem, mšicemi, plísní šedou, bejlomorkou a žlabatkou.

Maliník – zajímavost

Listy maliníku obsahují třísloviny, flavony a organické kyseliny, z nichž nejhojněji je zastoupena kyselina citrónová, dále značné množství vitaminu C, cukry, stopy silice a řada dalších látek. Plody obsahují cukr, pektin, barviva, organické kyseliny a silice, pecičky obsahují 16% žlutozeleného oleje.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

kočka
O kočkách
17.06.2018

POSLEDNÍ TWEETY

© 2018 Railsformers s.r.o., Ochrana osobních údajů